VUB en partners brengen 500 topwetenschappers samen over nieuwe Europese deeltjesversneller “Future Circular Collider”

VUB en partners brengen 500 topwetenschappers samen over nieuwe Europese deeltjesversneller “Future Circular Collider”

Prof. Dr. Jorgen D’Hondt (VUB) en Dhr. Herman Van Rompuy nemen deel

Van maandag 24 juni t.e.m. vrijdag 28 juni buigen wetenschappers, innovators en beleidsmakers zich tijdens de Future Circular Collider Week (FCC Week) in Brussel over een mogelijke opvolger van de huidige deeltjesversneller “Large Hadron Collider” van het CERN. De nieuwe installatie moet groter en krachtiger worden dan de huidige. Dat is een ambitieuze onderneming om verder onderzoek mogelijk te maken en nieuwe inzichten te geven in het ontstaan van het universum. Naast een reeks lezingen, opent ook een unieke fototentoonstelling over deeltjesfysica en het CERN haar deuren tijdens de FCC Week. Het volledige programma vindt u op http://fccweek2019.web.cern.ch/.

Hoewel de huidige deeltjesversneller “Large Hadron Collider” – waar het Higgs-deeltje enkele jaren geleden werd ontdekt – naar schatting nog 20 jaar dienst kan doen voor wetenschappelijk onderzoek naar deeltjesfysica, werken wetenschappers onder de noemer “Future Circular Collider” studie al aan een opvolger die met 100 kilometer lengte tot vier keer langer moet worden.

 

The Economics of Science

Deze vijfde editie van de Future Circular Collider Week gaat door in Brussel. Hier wordt de laatste stand van zaken gegeven op het vlak van onderzoek naar de technische haalbaarheid, de economische levensvatbaarheid en de sociale impact van de nieuwe installatie en innovaties die nodig zijn voor de realisatie ervan. Op maandag is er een openingssessie met onder meer een keynotespeech van oud-Europees president en oud-premier Herman Van Rompuy. Het volledige programma vindt u onderaan. Op dinsdag is er de workshop “The Economics of Science” over de sociaaleconomische impact van investering in fundamenteel onderzoek in Europa.  Daarin wordt duidelijk gemaakt dat dergelijke wetenschap van essentieel belang is voor maatschappelijk functioneren en economische vooruitgang.

 

The Code of the Universe

Tot slot gaat ook de unieke fototentoonstelling “The Code of the Universe” van start op 24 juni. Een reeks foto’s gidsen bezoekers langs het laatste wetenschappelijk onderzoek in deeltjesfysica en bieden een uitzonderlijke blik achter de schermen van het CERN. Deze gratis openluchtexpo is te bezoeken t.e.m. 13 augustus op het Karel Rogierplein in Sint-Joost-ten-Node (Brussel).

Meer info
Jorgen D`Hondt (voorzitter lokaal organiserend committee)
0496 70 48 65

FCC design rapport: http://fcc-design-report.web.cern.ch

FCC website: http://fcc.web.cern.ch

FCC press kit: http://fcc-cdr.web.cern.ch/webkit/

 

Praktisch
Future Circular Collider Week – Writing the Future
Crowne Plaza Brussels – Le Palace
Ginestestraat 3
1210 Brussel

 

Foto’s van de expositie in Wenen

https://cds.cern.ch/record/2637688/files/CERN_NHM-294.jpg?subformat=icon-1440

https://cds.cern.ch/record/2637688/files/CERN_NHM-288.jpg?subformat=icon-1440

https://cds.cern.ch/record/2637688/files/CERN_NHM-282.jpg?subformat=icon-1440

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel