VUB en KVS vuren liefde af op Brussel

VUB en KVS vuren liefde af op Brussel

MINDBLOWERS IN HET TEKEN VAN DE LIEFDE (18 oktober 2022 – KVS BOL – 18:00)

Vrijdag 7 oktober - De Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) trappen op 18 oktober 2022 voor de zesde keer samen het culturele en academische jaar af met Mindblowers. De avond wordt één langgerekte liefdesbetuiging, van zowel wetenschappers als artiesten. Liefde voor elkaar en de wereld, liefde versus oorlog, liefde en intimiteit, …

Vuur liefde af

Voor de zesde editie van Mindblowers was de keuze voor het thema snel uitgemaakt: Amor, liefde. Liefde was wat Caroline Pauwels, de recent overleden ererector van de VUB en medebezieler van Mindblowers, ademde en uitdroeg. Dan had ze het niet alleen over liefde tussen mensen, maar ook over amor mundi – een concept van Hannah Arendt: een krachtig antidotum voor het idee van de mens als individu en consument. Op 18 oktober richt Mindblowers de spotlights vanuit verschillende disciplines op de liefde.

« Mindblowers is intussen een hele traditie. Een die we als VUB en KVS verder willen zetten. Verdieping, verruiming, passie delen, en feesten, allemaal samen, door middel van kunst en wetenschap. » Lynn Tytgat (VUB) & Michael De Cock (KVS)

Smeed nou die banden toe

Khalid Benhaddou komt in de geest van amor mundi naar Brussel. Benhaddou is opdrachthouder Diversiteit en Inclusie aan de UGent, directeur van onderzoekscentrum CIRRA en een van de jongste imams van Vlaanderen. Khalid kijkt naar wat ons verbindt, waar onze raakvlakken liggen en hoe we in dialoog antwoorden kunnen bieden op de grote samenlevingsvraagstukken.

Robots of love?

An Jacobs, professor aan de VUB, benadert liefde vanuit een heel andere hoek. Vanuit haar onderzoek naar mens/robot interacties, is ze gefascineerd in het onderzoek naar intimiteit met niet-menselijke actoren, zoals knuffel/zorgrobots en sekspoppen. Hoe worden die relaties beleefd? Zijn ze een valabel alternatief voor hulpbehoevende of eenzame mensen? Haar onderzoek slaat de brug tussen maatschappelijke taboes en wetenschappelijke kennis.

Geen oorlog meer
Mindblowers zorgt dit jaar ook voor een wel erg bijzondere act: niemand minder dan Liliane Saint-Pierre sluit de avond af. Daarna volgt een spetterende afterparty. SebCat, de bezieler van Rebel Up, verblijdt het publiek met zwoele plaatjes van over heel de wereld, en geeft de fakkel nadien door aan Sina Nimone, twee oud radio RITCS-studenten, die het feest op een fijne manier verderzetten. 


Meer info of vragen?


Volledig programma Mindblowers

  • An Jacobs is professor aan de VUB en verdiept zich tijdens Mindblowers in intimiteit met niet-menselijke actoren. Denk maar aan hoe robots en technologie vandaag ingezet worden in de zorgsector en voor seksueel plezier.
  • Kim Snauwaert en Anyuta Wiazemsky Snauwaert traden in 2018 in het huwelijk. Niet in het kader van een romantische relatie, wél om samen aan een duurzame levensgemeenschap te werken en het huwelijk te herdefiniëren, als een gezamenlijk kunstproject.
  • Tom Deliens, professor in de Bewegings- en Sportwetenschappen aan de VUB, bezingt de liefde voor het eigen lichaam, voor voedsel, voor samen eten én samen bewegen, …
  • Lars De Laet, professor in de architectuur aan de VUB, ziet liefde in bruggen, zowel in praktische als symbolische zin. Zo bouwt de Quechua-gemeenschap elk jaar opnieuw een brug en ziet men de brug in civiele techniek als een kunstwerk.
  • Tine Hens, journaliste en auteur van De Wereld die we delen, heeft het over onze liefde voor de planeet en over hoe we nu al rouwen over zaken die we zullen verliezen door de klimaatverandering.
  • Khalid Benhaddou, de jongste imam van België, richt onze blik op naastenliefde en hoe we (meer) begrip kunnen opbrengen voor verschillende uitingen van liefde en cultuur.
  • Bahar Temiz, danseres, choreografe en KVS-gezicht, brengt een herwerking uit haar creatie In Love (2014 - 2016), een tweedelige soloperformance waarin ze onderzoekt hoe liefde ook uit voorwerpen kan ontstaan.
  • Liliane Saint-Pierre, Belgisch popicoon, zangeres van de Eurosong-hit Soldiers of Love en voorvechter voor lgbtqia+-rechten, brengt live haar beste songs.

Studenten Tiphaine Clerincx en Jeremy Tshiyembi Kayoka zijn de Masters of Ceremony voor deze inspirerende avond.

Extra

Avila en KVS: film en theater klikken in elkaar

KVS werkt dit seizoen voor het eerst samen met het Brusselse productiehuis Avila. Zij bieden een gecureerde collectie hedendaagse en klassieke Belgische films aan hun abonnees aan en presenteren nu exclusief drie gratis filmstreams aan de bezoekers van drie geselecteerde KVS-voorstellingen. De link tussen Mindblowers en Kind Hearts (Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes) valt alvast niet ver te zoeken: de documentaire zoomt in op de relatie tussen twee studenten in het Brusselse en volgt het verloop van hun prille liefde. Iedere Mindblowers-bezoeker krijgt via mail een unieke link met logincode om de docu te bekijken.

Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck Woordvoerder en algemeen perscontact

 

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel