VUB en FARI pionieren met nieuw AI-postgraduaat

VUB en FARI pionieren met nieuw AI-postgraduaat

Vanaf 1 februari 2024 kunnen studenten aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) het postgraduaat ‘AI for the Common Good’ volgen. De opleiding duurt 20 dagen en focust als eerste in zijn categorie op de versnelling van duurzame innovatie met behulp van AI. Het postgraduaat is geschikt voor recent afgestudeerden en professionals met interesse in IT en AI-innovatie.

Artificiële intelligentie (AI) kent een ongekend snelle opmars. Op vlak van technologische vooruitgang is dit dan ook een vitaal instrument om de toekomst vorm te geven. Ook duurzaamheid en verantwoord (digitaal) innoveren nemen steeds meer aan belang toe. Daarom combineren de VUB en FARI voor het eerst deze aspecten in het postgraduaat ‘AI for the Common Good’.

‘AI for the Common Good’ is een Engelstalig opleidingsprogramma dat professionals en recent afgestudeerden leert hoe ze op een positieve manier maatschappelijke impact creëren met behulp van AI. Tijdens de lessen bespreken experten van zowel de VUB als de Université Libre de Bruxelles (ULB) verschillende dimensies rond innovatie. De nadruk ligt hierbij op ‘real-world toepassingen’, waardoor men de opgedane kennis kan benutten in vakgebieden van innovatiemanagers, analisten, architecten, projectfunctionarissen, bedrijfsontwikkelaars, HR-managers, recruiters en juridische professionals.

“We zien artificiële intelligentie en duurzaamheid als katalysatoren voor een betere toekomst. Met dit postgraduaat willen we verantwoorde digitale transformatie versnellen. We geloven namelijk dat duurzame en verantwoorde innovatie op basis van AI niet alleen de manier waarop we werken en leven zal veranderen, maar ook oplossingen zal bieden voor dringende maatschappelijke uitdagingen”, aldus Karen Boers, managing director bij FARI.

De opleiding is verdeeld over zes modules, waarbij de interactie tussen technologie, mensen en processen tijdens de levenscyclus van AI-projecten centraal staat.

“De lessen bieden zowel praktijkervaring als bruikbare AI-innovatietools. Bovendien vormen we een uniek perspectief op innovatie. In tegenstelling tot conventionele AI-programma’s komen er namelijk verschillende dimensies van innovatie aan bod, waardoor het postgraduaat toegankelijk is voor diverse achtergronden”, aldus Johan Loeckx, opleidingsverantwoordelijke voor ‘AI for the Common Good’.

‘AI for the Common Good’ kadert binnen Levenslang leren aan de VUB. Inschrijven voor het postgraduaat kan op de website van de VUB tot 25 januari 2024. Meer info over het programma en de opleiding is hier terug te vinden. De VUB-expertenlijst rond AI is hier terug te vinden.

©  Thierry Geenen
© Thierry Geenen

Contact

 

Over FARI

FARI is een onafhankelijk non-profit initiatief op het gebied van kunstmatige intelligentie onder de begeleiding van twee Brusselse universiteiten: de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université Libre de Bruxelles (ULB). Het brengt de interdisciplinaire expertise van 10 onderzoeksgroepen die werken aan AI, data, robotica, sociale wetenschappen, ethiek en recht samen. Het initiatief heeft tot doel burgers, politici, bedrijven en non-profitorganisaties te helpen bij het aanpakken van hedendaagse uitdagingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, België en Europa.

FARI brengt toonaangevende en toekomstige onderzoekers samen voor projecten die de stad ​ dienen op het gebied van AI (uitlegbaar en betrouwbaar), data (open) en robotica (mensgericht). Het bouwt ook bruggen met overheden, industrie en burgers om duurzame AI te bevorderen, met een focus op stedelijke en openbare prioriteitsgebieden zoals gezondheid, mobiliteit, klimaat, energie en een participatieve en inclusieve samenleving.

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel