VUB-CAVA maakt oeuvre van GAL digitaal en toegankelijk

VUB-CAVA maakt oeuvre van GAL digitaal en toegankelijk

De VUB sloot recent een overeenkomst met cartoonist en tekenaar GAL (Gerard Alsteens) om zijn hele oeuvre te digitaliseren. Het werk van GAL, die in 2019 een VUB-eredoctoraat kreeg, is bij uitstek een kritisch oeuvre en weerspiegelt zowel de Belgische als de wereldproblematieken.

CAVA (Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven), een erkend landelijk archief, zal GAL’s hele oeuvre laten ontsluiten. CAVA verzamelt, bewaart en beheert het erfgoed van de VUB en van de vrijzinnig-humanistische gemeenschap in Vlaanderen en Brussel.

Voor de digitalisering zal CAVA de scanapparatuur van de Nationale Plantentuin in Meise gebruiken. De gedigitaliseerde werken van GAL worden daarna online ontsloten en zijn daardoor beschikbaar voor onderzoek, onderwijs en voor een breder publiek. Ze kunnen gebruikt worden voor onderzoek in de geschiedenis, politieke wetenschappen, kunstgeschiedenis en communicatiewetenschappen, maar ook om nieuwe tentoonstellingen te maken rond maatschappelijke onderwerpen die de VUB en de vrijzinnige gemeenschap nauw aan het hart liggen.

 

Meer informatie: Maria Mejia Sian (email: [email protected], tel: 02 629 24 34/02 629 13 01)

Website CAVA: https://www.cavavub.be/

CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel