VUB brengt complexiteit van pancreastumoren in kaart

VUB brengt complexiteit van pancreastumoren in kaart

Pancreaskanker is een agressieve tumor die zeer moeilijk te behandelen is, en kent lage overlevingskansen. Uit voorgaande analyses weten we dat er twee grote subtypes zijn: ‘klassieke’ tumoren en ‘basale’ tumoren. Basale tumoren zijn over het algemeen agressiever en zijn meer geassocieerd met invasie en metastasering. Er wordt veel onderzoek gedaan om uit te zoeken of beide subtypes verschillend reageren op de meest gebruikte chemotherapieën in pancreaskanker wat zou betekenen dat de subtypes een gerichte behandeling moeten krijgen.

Dankzij nieuw onderzoek in het Laboratorium voor Medische en Moleculaire Oncologie van Professor Ilse Rooman aan de VUB werden klassieke en basale tumorcellen in kaart gebracht. Ellis Michiels ontwikkelde voor haar PhD studie een nieuwe detectiemethode om beide subtypes aan te kleuren in chirurgische weefselstalen. Deze kleurtechniek, gebaseerd op meerdere RNA-sequenties, laat toe om een gedetailleerder beeld te krijgen van de kankerweefsels, en daaruit blijkt dat niet enkel verschillende patiënten een verschillend subtype hebben maar dat ook elke tumor opgebouwd is uit zowel klassieke als basale tumorcellen naast elkaar, én dat ze ook van identiteit kunnen wisselen. “Met eerdere minder verfijnde analyses leek het alsof patiënten tot één van de twee groepen behoren, maar de tumorweefsels blijken dus veel complexer te zijn als men de subtypes visualiseert. Dankzij de nieuwe techniek kunnen de kankercellen van elk subtype gekwantificeerd worden, wat kan helpen bij het groeperen van patiënten met het oog op gepersonaliseerde behandeling.” zegt Michiels. Het principe van de detectietechniek laat ook toe om DNA-fouten (mutaties) in het weefsel te detecteren. “We konden zeer agressieve tumorcellen detecteren die de identiteit hadden aangenomen van het omringende weefsel en dus gemaskeerd waren. Ons onderzoek brengt de weefselcomplexiteit van pancreaskanker visueel in kaart en zou in de toekomst kunnen geïmplementeerd worden in de kliniek als leidraad voor gepersonaliseerde therapie.” besluit Michiels.

De twee pancreaskankerceltypes kunnen in weefselstalen in kaart gebracht worden © Ellis Michiels
De twee pancreaskankerceltypes kunnen in weefselstalen in kaart gebracht worden © Ellis Michiels

Referentie:

Michiels, E. et al. (2023), High-resolution and quantitative spatial analysis reveal intra-ductal phenotypic and functional diversification in pancreatic cancer. J. Pathol. http://doi.org/10.1002/path.6212


Contact

Ellis Michiels: ellis.michiels@vub.be

Ilse Rooman : ilse.rooman@vub.be +32 (0) 468291559

Koen Stein
Koen Stein Perscontact wetenschap & innovatie

 

 

GF
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel