VUB blijft groeien: Engelstalige bachelors stijgen fors

VUB blijft groeien: Engelstalige bachelors stijgen fors

Dinsdag 3 oktober 2023 – Het aantal inschrijvingen aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) stijgt met 8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, met een toename van 11% generatiestudenten. Dat betekent dat de universiteit voor het tiende jaar op rij groeit. De sterkst stijgende bacheloropleidingen zijn Business Economics, Social Sciences, Linguistics and Literary Studies, Geneeskunde en Biologie.

De groei in de Engelstalige bacheloropleidingen is markant. Business Economics en Social Sciences stijgen beide met 20%. Linguistics and Literary Studies gaat het tweede jaar in met een verdubbeling van het aantal studenten. In totaal gaat het om 657 nieuwe studenten in deze richtingen, met zo’n twee derde niet-Belgische en een derde Belgische studenten.

Een goede zaak, vindt VUB-rector Jan Danckaert:

Al sinds haar ontstaan is de VUB door haar ligging in de hoofdstad van Europa een internationale universiteit met ongeveer 25% internationale studenten. Onze internationale aantrekkingskracht is een verrijking voor de universitaire gemeenschap, zowel voor de Belgische als voor de internationale studenten. We zijn er van overtuigd dat het samenbrengen van studenten over de grenzen heen helpt om de polarisatie die we dagelijks ervaren te bestrijden. Op die manier worden ze immers geconfronteerd met de lokale kleur van elkaars standpunten, en worden ze gestimuleerd om respectvol samen te werken. Zonder vooroordelen of fanatisme.”

Ook Geneeskunde en Biologie zitten in de lift. Beide opleidingen wisten hun studentenaantal te verdubbelen. Daarnaast blijven de Nederlandstalige bachelorprogramma’s Biomedische Wetenschappen, Rechten, Criminologische Wetenschappen, Handelsingenieur en Toegepaste Economische Wetenschappen, Kinesitherapie & Revalidatiewetenschappen en Psychologie populair.

Kick-off

Donderdag 5 oktober vindt op de VUB-campus in Etterbeek, voor het 14e jaar op rij, de jaarlijkse VUB Kick-off plaats. Ondersteunende diensten, studentenverenigingen en verschillende Brusselse organisaties tonen via infostanden wat ze studenten te bieden hebben.

Op de beats van DJ Stecks en Jan Jozef veranderen de grasvelden op de campus in Etterbeek tussen 12u en 20u in een heus festivalterrein. Productiehuis cirQ zorgt voor entertainment op het podium in het midden van het groene auditorium. Studenten kunnen de muur van gebouw E afdalen met touwen. Nationale en internationale studentenkringen verkopen eten en drinken tegen studentikoze prijzen. Als kers op de taart wordt er een gratis Basic Fit abonnement weggegeven en worden er goodies uitgedeeld.

Er is geen betere manier om de VUB en Brussel als studentenstad te leren kennen, dan door het glas te heffen met oude en nieuwe vrienden tijdens onze VUB Kick-off”, stelt Danckaert.”In deze onrustige en onzekere tijden hebben studenten meer dan ooit nood aan ondersteuning en verbinding. Via onze infostanden ontdekken ze voor welke activiteiten en welk type begeleiding ze bij welke VUB-dienst, studentenvereniging of Brusselse organisatie kunnen aankloppen. En via allerhande ludieke activiteiten en lekker eten en drinken leren ze nieuwe mensen kennen om verder op te bouwen.”

Wij nodigen u graag uit om langs te komen tijdens de VUB Kick-off op donderdag 5 oktober tussen 12u en 20u op de campus in Etterbeek. U kan er spreken met studenten (in dit geval raden we aan om langs te komen tussen 12u en 14u omdat velen dan middagpauze hebben). Bent u graag van de partij? Neem dan contact op met woordvoerder Nathalie Vlaemynck.

Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck TIJDELIJK AFWEZIG - Woordvoerder en algemeen perscontact
CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel