VUB bereidt leerlingen voor op toelatingsexamen arts met Voorbereidingspakket en 96 lesvideo’s  

VUB bereidt leerlingen voor op toelatingsexamen arts met Voorbereidingspakket en 96 lesvideo’s  

Om leerlingen optimaal te ondersteunen, lanceert de Vrije Universiteit Brussel vandaag het vernieuwde VUB-Voorbereidingspakket onder de naam “Ik Word Dokter”.

Het toelatingsexamen arts blijft een van de meest competitieve tests in Vlaanderen. Om aspirant-dokters optimaal te ondersteunen, lanceert de VUB vandaag een Voorbereidingspakket met daarin 96 lesvideo’s, oefenvragen, toegang tot voorbereidingslessen op de campus, leergidsen, en de mogelijkheid om webinars te volgen.  

Het toelatingsexamen vindt volgend jaar plaats op 2 juli en stelt hoge eisen aan leerlingen die aan studies geneeskunde willen beginnen. Het examen test kennis op het niveau van de derde graad secundair onderwijs in 4 wetenschappen: biologie, wiskunde, fysica en chemie. Daarnaast worden generieke competenties zoals empathie, analyseren, verbinden en luistervaardigheid getoetst. In 2024 slaagde slechts 1.723 van de 4.814 deelnemers, een strikt quotum opgelegd door de Vlaamse Overheid om het aantal toekomstige artsen af te stemmen op de maatschappelijke behoefte. 

Om leerlingen optimaal te ondersteunen, lanceert de Vrije Universiteit Brussel vandaag het vernieuwde VUB-Voorbereidingspakket onder de naam “Ik Word Dokter”. Dit pakket biedt leerlingen alle tools om zich gestructureerd en zelfstandig voor te bereiden op het examen. 

Wat zit er in het pakket? 

Het pakket is volledig afgestemd op het huidige leerstofoverzicht van de Vlaamse Overheid en bevat: 

  • 96 lesvideo’s over de vier wetenschapsvakken en de generieke competenties, inclusief oefenvragen en uitleg gebaseerd op eerdere toelatingsexamens. 
  • Een compacte leergids met alle essentiële theorie. 
  • Studietips om zelfstandig en efficiënt te leren. 
  • Toegang tot een voorbereidingscommunity om ervaringen en kennis te delen met medestudenten. 
  • De mogelijkheid om deel te nemen aan voorbereidingslessen op de campus, tijdens de Paasvakantie en op zaterdagen, waar studenten vragen kunnen stellen en extra uitleg krijgen. 
  • Een proefexamen op de campus 
  • Toegang tot webinars met tips en strategieën voor een succesvolle voorbereiding 
Koen Putman, decaan van de Faculteit Geneeskunde en Farmacie: "Het VUB-Voorbereidingspakket werd ontwikkeld door een team van ervaren lesgevers met expertise in zowel secundair als universitair onderwijs. Dat zorgt ervoor dat leerlingen op een vlotte en aangename manier de nodige kennis verwerven om met vertrouwen het toelatingsexamen af te leggen."
Kurt Barbé, directeur onderwijs van de faculteit Geneeskunde en Farmacie: "Het toelatingsexamen arts is geen eenvoudig examen. Met het VUB-Voorbereidingspakket nemen we leerlingen stap voor stap mee door de leerstof en oefenvragen. Zo vergroten we hun kansen op succes aanzienlijk."   

Introductieprijs 

Het VUB-Voorbereidingspakket is vanaf vandaag beschikbaar op vub.be/ikworddokter voor een introductieprijs van €130 (normaal €150). Op die website staan ook algemene tips en informatie over het toelatingsexamen.  

Over de Faculteit Geneeskunde en Farmacie van de VUB 

De Faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) is gevestigd op de Brussels Health Campus in Jette, waar onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg samenkomen. Met meer dan 1.300 medewerkers en bijna 5.000 personeelsleden van het Universitair Ziekenhuis Brussel (UZ Brussel) is de campus een van de grootste werkgevers in Brussel en een motor voor innovatie en hoogstaand onderzoek. 

De Faculteit biedt opleidingen in onder andere Geneeskunde, Farmaceutische en Biomedische Wetenschappen, Management en het Beleid van de Gezondheidszorg en Management, Zorg en Beleid in de Gerontologie. Dankzij de nauwe samenwerking met het UZ Brussel krijgen studenten een unieke kans om hun kennis in een praktijkgerichte omgeving toe te passen. 

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel