VUB behoort tot 17 % beste universiteiten ter wereld

VUB behoort tot 17 % beste universiteiten ter wereld

QS World University Ranking editie 2021

De Vrije Universiteit Brussel behoort tot de beste zeventien procent van de universiteiten wereldwijd in de QS World University ranking. Alle Belgische universiteiten blijven nagenoeg dezelfde positie behouden. De VUB scoort sterk op het vlak van Teaching quality en internationale aantrekkelijkheid voor onderwijzend personeel.

De VUB komt van alle Belgische universiteiten in de QS-ranking het sterkst uit de bus op het onderdeel onderwijskwaliteit. Deze wordt bepaald door de verhouding van het aantal studenten ten opzichte van de staf. QS onderschrijft dat een hoog aantal docenten per student aantrekkelijk is voor wetenschappers om aan de VUB les te geven. Ook de internationale aantrekkelijkheid voor academisch personeel blijkt uit de goede score in de categorie international faculty ratio. Dit jaar heeft de VUB overigens ook alweer meer internationale studenten aan QS kunnen rapporteren.

De Belgische universiteiten dalen allemaal licht in de QS-ranking, met als enige uitzondering de ULB. UHasselt is voor het eerst opgenomen in de ranking. Traditiegetrouw is de KULeuven het hoogst gerangschikt op plaats 84 (was 80), gevolgd door de UGent op 135 (was 130) en vervolgens de UCL op 189 (was 167). De VUB bezet de tweehonderdste plaats (was 195), UA staat op plaats 238 (was 223), gevolgd door de ULB op plaats 250 (was 251). ULiège volgt op plaats 451 (was 429) en krijgt het gezelschap van nieuwkomer UHasselt op plaats 456. UMons staat momenteel gerangschikt in de groep 651-700.

De VUB heeft wel enkele kanttekeningen bij de QS ranking. Ze combineert subjectieve indicatoren met zogenaamde ‘objectieve’ indicatoren, maar de rankinginstelling verschaft geen duidelijkheid over de keuze of combinatie van de indicatoren, noch over de wegingscoëfficiënten. Bovendien bepalen indicatoren die naar reputatie peilen maar liefst 50% van het eindresultaat.

De plaatsen in de ranking van de deelnemende universiteiten zijn ook erg volatiel. Bovendien valt op dat een  universiteit kan dalen in ranking, maar haar percentielscore toch verbetert: zo daalt de VUB in absolute cijfers licht van 195 naar 200, maar relatief gezien stijgt haar percentiel van 18,2% naar 16,9%. Daarmee behoort de VUB volgens QS aldus tot de top 17 % beste universiteiten wereldwijd.

 

QS Ranking

QS World University Rankings is een jaarlijkse publicatie van universitaire rankings door hoger-onderwijsanalisten Quacquarelli Symonds (QS). Het overzicht wordt opgesteld in samenwerking met uitgeverij Elsevier. Omdat het de enige internationale ranglijst is die de goedkeuring van de International Ranking Expert Group (IREG) heeft gekregen, wordt de QS-ranglijst beschouwd als een van de drie meest gelezen universitaire ranglijsten ter wereld, samen met de Academic Ranglijst van World Universities en Times Higher Education World University Rankings.

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel