VUB-architectuurstudenten kleden beeldenpark op campus Etterbeek aan met afval
Wie de voorbije dagen over de campus van de VUB liep zal het zeker hebben opgemerkt: de kunstwerken die her en der over campus verspreid zijn, hebben een metamorfose ondergaan. Studenten eerste, tweede en derde bachelor van de opleiding architectuur kregen naar aanleiding van de Architectuurweek de opdracht om de straten van Brussel te gaan jutten op zoek naar afval en er met de kunstwerken iets creatiefs en betekenisvol mee te gaan doen.
“De actie Into The Waste Land past in een doe-oefening voor de architectuurstudenten”, zegt een van de trekkers van het project, gastdocent Ontwerpmethodiek in de 2de master van de opleiding Burgerlijk Ingenieur-Architect van de VUB. “We proberen er onze studenten bewust van te maken dat ‘de hoop afval’ die ze hebben verzameld tegelijk ook een nieuwe grondstof is en dat je daar nog vanalles mee kan aanvangen. De actie is eigenlijk een les in Urban Mining.””
Het idee om de kunstwerken op de campus te confronteren met creatief werk met afval als grondstof groeide bij de initiatiefnemers gaandeweg. “We realiseerden ons dat we elke dag aan die kunstwerken voorbijlopen, zonder er verder bij stil te staan”, zegt Lindekens. “Met de opdracht zorgden we ervoor dat de studenten zich tegelijk gingen verdiepen in die kunstwerken en in de afvalproblematiek. De opdracht was simpel: bekijk de kunstwerken en bouw er iets rond met afval waarmee je de aandacht trekt, niet alleen op de eigen creatie of de afvalproblematiek, maar ook op de kunstwerken.”
Een groep studenten koos voor zijn oefening het Monument van de Troost van Philip Aguirre y Otegui uit, destijds nog door voormalig rector, wijlen Caroline Pauwels, op de campus gezet, en dekte het beeld af met aan elkaar gestikte stukken isolatiemateriaal. “Ze hebben zonder twijfel de essentie van het werk gevat”, vindt Lindekens, die begrip had voor het feit dat het beeld voor de Compassionate Week van de VUB snel weer van zijn isolerend deken werd ontdaan. “De rode denker op de campus lijkt nu op een grote hoop afval te zitten. De boodschap van de studenten was daar: de denker staart voor zich uit en denkt heel hard na. Helaas ziet hij niet welke berg afval hij heeft achtergelaten…”
“De les is duidelijk”, vindt Lindekens. “We moeten meer nadenken over wat we allemaal produceren. In het geval van architecten zijn dat dus gebouwen. Vroeger werd een gebouw afgebroken als het uitgeleefd was. Nu benadrukken we dat een oud gebouw ook een bron is van grondstoffen, een materialenbibliotheek noemen we dat, waaruit je de tegels of de bakstenen en heel veel andere grondstoffen kan recupereren om er iets nieuws mee te bouwen. Zo leren we de studenten de blik te verplaatsen.”
De werken zijn nog tot 25 november te zien op de campus.
Meer info:
Jonas Lindekens: +32 486 76 75 90