VUB-alumnus Bob Coecke is hoofd Cambridge Quantum Computing

VUB-alumnus Bob Coecke is hoofd Cambridge Quantum Computing

Pionier in kwantum computing & AI

VUB-fysicus Bob Coecke wordt hoofdwetenschapper van het gerenommeerde bedrijf Cambridge Quantum Computing (CQC), wereldwijd leider op het gebied van kwantumsoftware en -algoritmen. Coecke is een pionier op het gebied van categorische kwantummechanica en kwantum computing.

De academische loopbaan van Bob Coecke begon aan de Vrije Universiteit Brussel waar hij theoretische fysica studeerde en zijn doctoraat behaalde in 1996.  Daarna ging het verder aan het Imperial College London, McGill University in Montreal, Cambridge University en Oxford University. Het onderzoek van Coecke richt zich op fundamentele fysica, meer bepaald categorietheorie (wiskunde), logica en schematisch redeneren. Hij verrichtte pionierswerk op het gebied van categorische kwantummechanica, de ontwikkeling van een schematisch kwantumformalisme en op het gebied van computer linguïstiek (NLP).

Aan het Departement van Computerwetenschappen in Oxford University stond hij aan de basis van de Quantum Group. Hiermee creëerde hij één van de eerste en tevens grootste kwantum computing onderzoeksgroepen ter wereld. Hij is medeoprichter van de conferenties Quantum Physics and Logic en Applied Category Theory en van het tijdschrift Compositionally. Hij was coauteur van Picturing Quantum Processes, een boek dat de kwantumindustrie sterk beïnvloedde.

Voor de functie bij CQC verlaat hij na een termijn van meer dan 20 jaar de Universiteit van Oxford. Coecke blijft evenwel in Oxford, daar CQC er een campus heeft geopend. Coecke was er ook al wetenschappelijk adviseur, met een focus op het ontwikkelen en bouwen van Quantum Natural Language Processing (QNLP). Coecke: "Twaalf jaar geleden schreef ik als eerste over Quantum Natural Language Processing, vandaag kan ik het implementeren op een echte kwantumcomputer. Na meer dan twee decennia vormgeven van de fundamenten der kwantum computing, wil ik via CQC nu deel uit gaan maken van het proces om kwantumcomputers in de “echte wereld” te brengen, en de verantwoordelijke ontwikkeling van kwantum AI te leiden.“

Coecke staat ook in contact met het AI-lab van de VUB, voor een samenwerking die de twee liefdes van Coecke combineert: muziek en computing. “Ik was vorig jaar nog op de VUB om professor Geraint Wiggins van het AI Lab te ontmoeten. Geraint is wetenschapper en componist, en onderzoekt muziek vanuit een AI perspectief. Ik ben zelf muzikant en begin nu ook muziek te maken met behulp van kwantum computers. Aan de VUB heb ik vroeger de studentenkring Muziek en Experiment opgericht en heb zelf vele malen in het KultuurKaffee gespeeld."

PodCast interview in PhysicsWorld, een gerennomeerd natuurkundig tijdschrift: https://physicsworld.com/  

Contact:

Bob Coecke

Cambridge Quantum Computing, Oxford Campus,

17 Beaumont Street,  OX1 2LZ Oxford, UK

bob.coecke@cambridgequantum.com

 

VUB AI LAB

Het Artificial Intelligence Lab van de Vrije Universiteit Brussel werd in 1983 opgericht door Prof. Luc Steels en staat onder leiding van prof. Dr. Ann Nowé. Het onderzoek in het Lab is hoofdzakelijk georganiseerd rond 2 grote onderzoekslijnen: de evolutie van taal en communicatiesystemen en multi-agent reinforcement learning, datamining en computationele biologie. Deze technieken worden toegepast in een breed scala aan domeinen, waaronder telecom, health, mobility, media en energie. Daarnaast worden in het Lab ook andere AI- technieken onderzocht zoals Computational Creativity en Knowledge Representation. https://ai.vub.ac.be

WE
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel