VLINDER-weerstation op VUB-campus moet hyperlokale weersvoorspellingen mogelijk maken

VLINDER-weerstation op VUB-campus moet hyperlokale weersvoorspellingen mogelijk maken

Sedert enkele weken staat op de campus Etterbeek van de Vrije Universiteit Brussel een klein volautomatisch weerstation dat onderdeel is van het VLINDER-netwerk. Dat netwerk werd uitgerold in Vlaanderen en Brussel door de UGent, en zorgt voor metingen van de klassieke weerparameters zoals temperatuur, wind, regen en luchtvochtigheid op locaties die niet tot het KMI-meetnetwerk behoren, zoals sterk verstedelijkte gebieden. Met het VLINDER-netwerk willen weerkundigen, klimatologen, hydrologen en AI-specialisten onder andere de invloed onderzoeken van de directe omgeving op ons weer.

“Een VUB-doctoraatstudent zal met machine learning proberen om de impact van de stedelijke omgeving op de temperatuur te modelleren. Dit kan stadsplanners helpen om snel de impact van onder andere de stedelijke vergroening tijdens hittegolven te berekenen”, zegt Lesley De Cruz van de VUB-onderzoeksgroep ETRO en het KMI. “Hydrologen zullen met bodemsensoren meten hoe de regen in de bodem doordringt en hoelang het bodemvocht wordt vastgehouden in periodes van droogte. ​ Bij het weerstation komt ook een atmosferische corrosiesensor van de VUB-onderzoeksgroep SURF, die de corrosiviteit van verschillende staallegeringen zal meten. Via machine learning onderzoeken ze het verband tussen de output van de sensor en de gemeten weervariabelen.”

Het weerstation is al enkele weken operationeel, en wordt binnenkort uitgerust met extra sensoren. ​ Iedereen kan online de weergegevens raadplegen via het VLINDER-dashboard dat door de UGent beheerd wordt.

“Er staan vandaag vier VLINDER-weerstations op het Brusselse grondgebied”; weet De Cruz. “De bedoeling is dat er nog een tiental bijkomen. Op termijn hopen we met artificiële intelligentie ook hyperlokale weersvoorspellingen te doen door de gegevens van die weerstations terug te koppelen naar de reële situatie op het terrein en in modellen te gieten. Daarmee willen we de weersvoorspellingen lokaal optimaliseren, met een resolutie van enkele tientallen tot honderden meters. In een dichtbebouwde stad speelt de directe omgeving een belangrijke rol, zeker voor wat betreft de omgevingstemperatuur. Tijdens een hittegolf maken enkele graden namelijk een groot verschil, zeker voor de gezondheid van gevoelige personen.”

De eerste resultaten zullen waarschjnlijk worden voorgesteld op het Brusselse I Love Science-festival dat in oktober plaats zal vinden.

Meer info:

Lesley De Cruz

+32 485 27 88 30

[email protected]

 

Story image
Story image
Story image

 

 

WE
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel