Vlaams Parlement verwelkomt VUB-studenten tijdens weKONEKT.week

Maandag 27 maart 2023 - Tijdens de weKONEKT.week van 27 tot 31 maart 2023 zijn het niet enkel de 124 Vlaamse parlementsleden die zetelen in de iconische Koepelzaal. Ze krijgen gezelschap van zo’n 300 studenten van de Vrije Universiteit Brussel. Het Vlaams Parlement zet op die manier opnieuw haar schouders onder dit initiatief.

Open huis

Voor de zesde keer op rij slaan studenten, academisch personeel en partners in Brussel de handen in elkaar tijdens de weKONEKT.week. Het project heeft tot doel om studenten te inspireren door hen op een unieke manier kennis te laten maken met Brussel. Studenten en partnerorganisaties werken hier zelf initiatieven voor uit. Daarnaast staan er een hele reeks lessen en gastlezingen op het programma die kaderen binnen diverse opleidingen. Het Vlaams Parlement bouwt hier enthousiast aan mee.

“Het Vlaams Parlement heeft van bij de start in 1995 gekozen om een open huis te zijn voor alle geledingen van de Vlaamse samenleving. De glazen koepel staat daarvoor symbool.” zegt Liesbeth Homans, voorzitter van het Vlaams Parlement.

Zo krijgen rechtenstudenten in de Koepelzaal hun les Grondwettelijk Recht van Professor Karel Reybrouck. Professor Didier Caluwaert neemt zijn studenten dan weer mee naar de Koepelzaal voor het vak Bestuur en Beleid.

“De grootste troef van de VUB is haar inbedding in het rijke, Europese en kosmopolitische Brussel. Tijdens de weKONEKT week volgen onze rechtenstudenten les in één van de vele parlementen die onze gedeelde hoofdstad telt.” aldus Professor Karel Reybrouck. “Die wisselwerking tussen kennis en praktijk is van onschatbare waarde, zowel voor onze universiteit als voor onze stad.” ​

De studenten krijgen naast de gastlezingen ook de kans om het bezoekerscentrum te ontdekken.

Politiek engagement

Door studenten onder te dompelen in de wereld van de wetgevende macht en in contact te brengen met parlementsleden, krijgen ze een unieke hands-on ervaring en kijk op de werking van de diverse instellingen. Ze worden aangemoedigd om geïnformeerd en kritisch te reflecteren over belangrijke kwesties in onze samenleving, en om actief mee vorm te geven aan het beleid dat hun toekomst vormgeeft..

“In samenwerking met het Vlaams Parlement zorgen we ervoor dat onze studenten onderwijs genieten op wel een heel bijzondere locatie. Zo maken we ze vertrouwd met een van de belangrijke democratische instellingen die in deze stad aanwezig zijn.” zegt Lynn Tytgat, coördinator weKONEKT.brussels. “Dat zorgt steeds voor een mooie inhoudelijke én pedagogische meerwaarde”.

Samen bouwen aan de weKONEKT.week

Als Urban Engaged Universities versterken VUB, ULB en EhB de banden met Brussel. Tijdens de weKONEKT.week verbinden zij 4000 studenten met de rijkdom, complexiteit en schoonheid van onze stad. In samenwerking met diverse partners vinden zo’n 100 activiteiten plaats, variërend van gastcolleges, workshops, excursies, rondleidingen tot feesten.

“Door bewust in te zetten op partnerschappen, zijn we als urban engaged universities sterk verbonden met Brussel en zetten we ons in voor een betere wereld en toekomst.”, aldus VUB-rector Jan Danckaert. “Maatschappelijk engagement en het streven naar een duurzame en humanistische maatschappij, zitten echt in ons DNA.”

Ontdek hier het volledig programma van de weKONEKT.week.

weKONEKT.brussels en de weKONEKT.week wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Innoviris, het Humanistisch Verbond en alle partners.

Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck Woordvoerder en algemeen perscontact

 

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel