Unieke tentoonstelling “Nous ne sommes pas dangereux, nous sommes en danger” geeft stem aan de onveiligheidsgevoelens van mensen zonder wettig verblijf

Unieke tentoonstelling “Nous ne sommes pas dangereux, nous sommes en danger” geeft stem aan de onveiligheidsgevoelens van mensen zonder wettig verblijf

VUB-onderzoeker Floris Liekens onderzoekt hoe mensen zonder wettig verblijf in Brussel de stad beleven en welke rol gevoelens van onveiligheid daarbij spelen. Zijn onderzoek, uitgevoerd binnen het interdisciplinaire programma “Cities and Newcomers,” werpt een nieuw licht op het dagelijkse leven van deze kwetsbare groep, voor wie de stad vaak een bedreigende omgeving is. De resultaten van het onderzoek worden tastbaar gemaakt in de tentoonstelling “Nous ne sommes pas dangereux, nous sommes en danger”, die plaatsvindt van 15 tot 17 november 2024 op een symbolische locatie: een ruimte bezet door La Voix des Sans-Papiers, een Brusselse organisatie die opkomt voor de rechten en het welzijn van mensen zonder wettig verblijf.

Floris Liekens legt uit: "Veiligheid gaat vaak hand in hand met het gevoel ergens thuis te horen, maar voor mensen zonder verblijfsrecht is de ervaring van veiligheid schaars. De schaduw van deportatie hangt over elke stap die ze zetten in de stad”.

De constante angst voor migratiecontroles beïnvloedt hun keuzes en mobiliteit in de stedelijke omgeving. Deze groep mijdt bepaalde plekken, beperkt zich tot enkele vertrouwde locaties en verplaatst zich strategisch door de stad. Het onderzoeksproject werd op participatieve wijze uitgevoerd, in nauwe samenwerking met La Voix des Sans-Papiers.

“Het voelde verkeerd om onderzoek te doen naar deze groep zonder hen zelf actief te betrekken,” aldus Liekens.

Uniek aan Liekens’ aanpak is de combinatie van criminologische en geografische perspectieven. Ruimte is volgens hem niet slechts een statische achtergrond, maar een levend element dat in wisselwerking staat met menselijk gedrag en gevoelens.

“Ruimte is een emotionele plek die ons gedrag stuurt. Door dit in kaart te brengen, krijgen we beter inzicht in de dagelijkse realiteit van mensen zonder wettig verblijf. Naast interviews en observaties hebben deelnemers hun eigen beleving van de stad in kaart gebracht. Door routes te tekenen die zij dagelijks volgen en plekken aan te geven waar zij zich (on)veilig voelen, ontstaat een alternatieve plattegrond van Brussel die inzicht geeft in de beperkingen en angsten waarmee zij leven.”

De tentoonstelling nodigt bezoekers uit om door de ogen van mensen zonder wettig verblijf naar de stad te kijken. Het onderzoek en de expositie bieden een menselijke en vernieuwende benadering van een onderwerp dat vaak abstract of polariserend benaderd wordt.

“We tonen niet hoe deze mensen ‘een gevaar voor de samenleving’ zouden zijn, maar hoe zij zelf dagelijks met onveiligheidsgevoelens leven,” zegt Liekens.

De tentoonstelling “Nous ne sommes pas dangereux, nous sommes en danger” is te bezoeken van 15 tot 17 november 2024. Het project maakt deel uit van de campagne ‘Onderzoek(ers) in de kijker’, waarmee de VUB gepassioneerde onderzoekers en hun werk in de schijnwerpers zet.

 

Praktisch:

vrijdag 15 november tot en met zondag 17 november 2024

17:00 tot 21:00

Livornostraat 80A, 1000 Brussel

Gratis toegang

https://www.vub.be/nl/evenement/nous-ne-sommes-pas-dangereux-nous-sommes-en-danger-tentoonstelling-15112024-tem-17112024


Contact:

Floris Liekens: floris.liekens@vub.be

Koen Stein
Koen Stein Perscontact wetenschap & innovatie

 

 

 

ES
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel