ULB, VUB en HELIOS Foundation lanceren nieuwe SWIFT leerstoel rond energie- en klimaattransities
De Université libre de Bruxelles (ULB), de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en HELIOS Foundation lanceren de nieuwe SWIFT leerstoel, met als doel het oprichten van een multidisciplinair collectief van onderzoekers, gespecialiseerd in energie en klimaattransities. Hierbij staan technische, economische én sociale aspecten centraal. Een belangrijke pijler van dit project is het DeCarbonLab – een innovatieve hub op de campus, gericht op vraagstukken rond transities en transformaties, en een model voor nieuwe paradigma’s binnen universiteiten.
“Deze leerstoel bundelt de krachten van VUB-ULB onderzoeksgroepen om een systemische en multidisciplinaire aanpak te ontwikkelen voor de uitdagingen van de transitie naar een duurzame wereld. De leerstoel stimuleert innovatief, collaboratief onderzoek, waarbij sterke partnerschappen worden opgebouwd met bedrijven, het maatschappelijk middenveld, burgerorganisaties en beleidsmakers” aldus prof. dr. Cathy Macharis (VUB), co-leerstoelhouder en co-coördinator van het collectief.
Vier onderzoeksprojecten
Dankzij de steun van 10,6 miljoen euro van de HELIOS Foundation gedurende vijf jaar, zijn er 4 interdisciplinaire onderzoeksprojecten (leerstoelen) gelanceerd:
- Duurzame Transformaties, Transdisciplinair Onderzoek en Welzijn. Promotoren: Cathy Macharis (VUB, House of Sustainable Transitions) en Wouter Achten (ULB, Faculté des Sciences).
- Duurzame Sustainable Engineering. Promotoren: Alessandro Parente (ULB, Ecole Polytechnique de Bruxelles) en Julien Blondeau (VUB, Faculteit Ingenieurswetenschappen)
- Decarbonisatie en Rechtvaardigheid. Promotoren: Bas van Heur (VUB) en Tom Bauler (ULB-Faculté des Sciences)
- Decarbonisatie en Financiën. Promotoren: Marek Hudon (ULB, Faculté Solvay Brussels School of Economics and Management) en David Bassens (VUB, Faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen).
“De onderzoeksprojecten worden gestructureerd om kruisbestuiving te garanderen en een holistische benadering van decarbonisatie mogelijk te maken, rekening houdend met zowel mondiale kwesties als lokale realiteiten, met de nadruk op de socio-ecologische transformatie van België” benadrukt prof. dr. Alessandro Parente, co-leerstoelhouder en co-coördinator (Ecole Polytechnique de Bruxelles, ULB).
Daarnaast is er ook zaaigeld om transdisciplinair onderzoek te bevorderen. Daarvoor zullen twee oproepen gelanceerd worden.
Het Swift-project wil de overgang naar een koolstofarme samenleving in België en daarbuiten ondersteunen door de technologische, sociale en financiële uitdagingen van decarbonisatie concreet aan te pakken. Het collectief zal onderzoeken hoe we veerkrachtige energienetwerken kunnen bouwen die draaien op hernieuwbare energie, hoe we tegelijkertijd een rechtvaardige transitie kunnen waarborgen voor burgers, en hoe we het gebruik van hernieuwbare energie effectief kunnen bevorderen.De leerstoelhouders en hun onderzoeksteams worden in de komende maanden gekozen. Op termijn zullen ze zich vestigen in USquare, het voormalige militaire complex dat ook een samenwerking is tussen VUB en ULB.
Contacts :
ULB, Alessandro Parente, alessandro.parente@ulb.be
VUB, Cathy Macharis, Cathy.Macharis@vub.be
Helios, Luc Lallemand, luc@heliosfoundation.be
Elisabeth Rabaey, Elisabeth.Rabaey@vub.be
DeCarbonLab
Het DeCarbonLab fungeert als een collaboratieve werkruimte voor een multidisciplinair team van onderzoekers, onder leiding van professoren gespecialiseerd in energie- en klimaattransities. Het lab bevordert samenwerking met academische partners wereldwijd en stimuleert interactie met beleidsmakers en bedrijfsleiders. Gevestigd op een gedeelde VUB/ULB-campus, die zich toelegt op transitie- en transformatievraagstukken, werkt het DeCarbonLab nauw samen met BrIAS (Brussels Institute for Advanced Studies, ULB-VUB), dat vooraanstaande wetenschappers aantrekt om urgente maatschappelijke thema’s aan te pakken.
Over de HELIOS Foundation
De Helios Foundation zet zich in voor twee van de meest urgente uitdagingen waar België voor staat: de transitie naar een koolstofneutrale economie en het versterken van mentaal welzijn op de werkvloer. Gedreven door innovatie, integriteit en meetbare impact, investeren wij in baanbrekende oplossingen en bouwen we strategische allianties met kennisinstellingen, bedrijven en sociale partners. Wij werken met volle kracht aan een duurzame en mentaal gezonde toekomst voor België.