Uitnodiging: Onthulling Monument van Troost - VUB wordt eerste “Meelevende Universiteit” in Europa

Ondertekening charter en onthulling monument – 19/11 – 11u – Brussels Humanties, Sciences and Engineering Campus (Tegenover Rectoraat M)– Pleinlaan 2, 1050 Etterbeek

Op dinsdag 19 november ondertekenen VUB-rector Caroline Pauwels en voorzitter Eddy Van Gelder een internationale intentieverklaring om van de universiteit de eerste compassionate of medelevende universiteit van Europa te maken. Daarnaast huldigt de Vrije Universiteit Brussel op haar campus in Etterbeek het Monument van Troost in. Hiermee wil de VUB lijden en medeleven een plaats geven in het midden van haar gemeenschap. U bent als lid van de pers van harte uitgenodigd om de (onthullings)ceremonie bij te wonen.

Een warme, open, lerende en verbonden gemeenschap. Die aspiratie voor de VUB hanteerde Caroline Pauwels in 2016, toen ze aantrad als rector, als leidraad bij het uittekenen van het strategisch plan voor haar universiteit.

De rector heeft, in samenwerking met de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde, het initiatief genomen om van de VUB een "meelevende universiteit" te maken.  Samen met alle leden van de faculteiten, studenten, medewerkers, vakbonden en het universitair ziekenhuis gaan we acties op poten zetten om van de VUB een meer ondersteunende gemeenschap te maken voor ervaringen van ernstige ziekte, crisissituaties of verlies.

Met de ondertekening van het charter geeft zij samen met alle leden van de faculteiten, studenten, medewerkers, vakbonden en het universitair ziekenhuis die aspiratie concreet vorm. Concreet betekent dat dat de VUB erkent dat situaties van ernstige ziekte, sterven en verlies deel uitmaken van de dagelijkse realiteit binnen de universitaire gemeenschap en ervoor zorgt dat mensen en hun familie in deze situaties zich gesteund en niet geïsoleerd voelen, onder meer dankzij de inrichting van een nieuwe stilteplek voor rouw en medeleven rond het gloednieuwe standbeeld van kunstenaar Philip Aguirre.

U bent van harte welkom op de officiële onthulling van het Monument van Troost en de ondertekening van de intentieverklaring. Na afloop zijn rector Caroline Pauwels, kunstenaar  Philip Aguirre en filosoof en kunstkenner Willem Elias beschikbaar voor commentaar.

Programma:

10:50 - Muziek door Ilja Van Braeckel + zangeres Ilka
11:05 - Toespraak door rector Caroline Pauwels
11:15 - Toespraak door Marc Van den Bossche, hoogleraar cultuurfilosofie en auteur van Leven na de dood. Dagboek van een rouwproces over de betekenis van rouw en het belang van troost
11:30 - Toelichting door Willem Elias: het beeld en zijn kunstenaar
11:40 - Kort gesprek pvr met kunstenaar Philip Aguirre
11u45 - Onthulling beeld door rector, voorzitter en kunstenaar, bloemenhulde door decanen en anderen
11:50 - Rector en voorzitter ondertekenen op het podium de verklaring Compassionate University.
11:55 - Slotwoord door voorzitter VUB
11:59 - EINDE plechtigheid, START receptie