Twee VUB teams tonen nieuwste innovaties op Knowledge for Growth 2024

Twee VUB teams tonen nieuwste innovaties op Knowledge for Growth 2024

VUB TechTransfer staat jaarlijks met de TTO-collega’s van de andere Vlaamse universiteiten, TTO Flanders, met een stand én een academische pitchsessie op Knowledge for Growth. Deze Life Sciences Conference, die dit jaar plaatsvindt op 16 mei in Antwerpen, heeft als doel nieuwe synergie tussen academici en de bedrijfswereld te creëren. 

De VUB-onderzoeksgroepen MICROLAB en Molecular Imaging and Therapy (MITH) hebben een aparte stand op de beurs en hebben voor de academische sessie elk ook een spreker afgevaardigd.  

 

Wim De Malssche – MICROLAB, VUB Core Facility 

“Wij maken kanalen op micrometerschaal in glas of silicium waardoor we bijvoorbeeld suspensies van cellen of suspensies van partikels kunnen manipuleren. Bij één van de de toepassingen die we nu ontwikkelen werken we op een iets grotere dimensie dan gewoonlijk, en scheiden we partikels in die suspensies met behulp van geluidsgolven. Met deze techniek, genaamd acoustofluidics kan je bijvoorbeeld heel efficiënt ongewenste kleine partikels uitsorteren.

Eén van de specifieke aspecten waar we op werken zijn de relatief grote dimensies van de kanalen waarmee werken ten opzichte van andere systemen. Het belangrijkste doel hiervan is verstoppingen vermijden. In de farma-industrie, maar ook andere sectoren, moeten die systemen uren kunnen draaien zonder verstopt te geraken.

Vanaf eind 2024 zal de fabricage en verdere verfijning van deze systemen op VUB mogelijk worden. Dan zal in de vernieuwde voormalige Vandermeeren studentenkotengebouwen op de VUB-campus te Etterbeek onze eigen cleanroom in bedrijf gaan. Deze nieuwe core facility wordt een open access faciliteit waar zowel collega’s van de VUB en andere universiteiten, als bedrijven welkom zijn.”

 

Thomas Barlow - Molecular Imaging and Therapy (MITH) 

“Ik zal de BIP, de Brussels Imaging Pharmacy group, geleid door Vicky Caveliers voorstellen. Dit is een gecentraliseerde, GMP-gecertificeerde productielocatie voor PET-radiodiagnostica. PET-radiodiagnostica zijn radioactieve geneesmiddelen die worden gebruikt bij Positron Emissie Tomografie (PET) scans. De geneesmiddelen worden in zeer kleine hoeveelheden toegediend, en afhankelijk van het type stof, verzamelt ze zich in specifieke delen van het lichaam. De radioactieve elementen zenden positronen uit, die vervolgens samensmelten met elektronen, wat leidt tot de uitstraling van gammafotonen. Deze gammastraling wordt gedetecteerd door de PET-scanner, die beelden maakt van de interne structuren en functies van het lichaam. Op die manier kan men onder andere kankerdiagnoses stellen, maar ook klinische proeven doen. De BIP werd opgericht door drie academische ziekenhuizen in Brussel (UZ Brussel, Hôpital Erasme en Institut Jules Bordet), en is recentelijk uitgebreid met OLV Aalst. We behaalden de strenge Good Manufacturing Practice (GMP) certificering dankzij onze zeer hoge kwaliteitsnormen. Deze manier van werken is zeer efficiënt omdat het ons in staat stelt om zeer snel van productie naar patiënt te gaan. Voor radiodiagnostica is dit van groot belang, aangezien hun houdbaarheid zeer beperkt is.” 

 

Meer info over Knowledge for Growth: https://knowledgeforgrowth.be/


Contact:

Wim De Malssche: wim.de.malsche@vub.be +32-2-6293781

Thomas Barlow: thomas.barlow@vub.be

Koen Stein
Koen Stein Perscontact wetenschap & innovatie

 

WE GF
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel