Twee VUB-onderzoekers ontvangen prestigieuze ERC Consolidator Grant voor baanbrekend onderzoek
De Vrije Universiteit Brussel (VUB) is trots te kunnen aankondigen dat twee van haar onderzoekers een prestigieuze ERC Consolidator Grant hebben ontvangen van de European Research Council. De projecten richten zich enerzijds op het verbeteren van de samenwerking tussen intelligente machines en anderzijds op het aanpakken van diepgewortelde maatschappelijke ongelijkheden. Professor Nikos Deligiannis1 en professor Pieter-Paul Verhaeghe krijgen met deze toekenning de kans om baanbrekende bijdragen te leveren aan wetenschap en samenleving.
Project: IONIAN
Titel: Reinventing Multiterminal Coding for Intelligent Machines
Onderzoeker: Professor Nikolaos Deligiannis (department of Electronics and Informatics (ETRO)) Nikos is tevens hoofdonderzoeker bij imec.
Budget: €1.999.404
Professor Deligiannis richt zich met het project IONIAN op het heruitvinden van multiterminal coding, een cruciale technologie voor een efficiënte communicatie en samenwerking van intelligente machines. Door de explosieve groei van data, zoals video- en puntwolkstreams, staan huidige opslag- en communicatietechnologieën onder druk, waardoor het vermogen van intelligente machines om hun omgeving coöperatief waar te nemen, wordt ondermijnd. Dit project ontwikkelt een baanbrekende compressie- en communicatiebenadering op basis van interpreteerbare en verklaarbare AI die de limieten van traditionele compressie- en coöperatieve perceptietechnieken doorbreekt.
IONIAN combineert klassieke theorieën zoals gedistribueerde broncodering met moderne deep learning-technieken en verklaarbare AI, en richt zich op drie innovatieve pijlers:
- Het oplossen van theoretische beperkingen in multiterminal coding.
- Het ontwerpen van interpreteerbare en efficiënte machine learning-modellen.
- Het ontwikkelen van nieuwe methoden om de interpretatie van modellen te versterken.
Dit project heeft als doel de samenwerking tussen intelligente systemen zoals autonome voertuigen en mobiele robots naar een hoger niveau te tillen, met meer veiligheid en vertrouwen als eindresultaat.
Project: MARIS
Titel: A Multidimensional Analysis of Racism and Immobility at the Societal Level
Onderzoeker: Professor Pieter-Paul Verhaeghe (Brussels Institute for Social and Population Studies (BRISPO))
Budget: €1.968.788
Met het project MARIS onderzoekt professor Pieter-Paul Verhaeghe hoe racisme en sociale mobiliteit verschillen tussen landen en over de tijd. De sociaaleconomische achtergrond en etnische herkomst van mensen zijn vandaag de dag helaas nog steeds twee belangrijke bronnen van uitsluiting, wat zich vertaalt in respectievelijk intergenerationele sociale immobiliteit en racisme. Beide zaken werden tot nu toe te vaak afzonderlijk bestudeerd, en vaak met een beperkt aantal indicatoren. MARIS richt zich op een multidimensionale analyse van racisme en intergenerationele sociale immobiliteit. Dit project integreert vier dimensies van racisme (discriminerend gedrag, gepercipieerde discriminatie, expliciete attitudes en impliciete bias) en vier dimensies van sociale immobiliteit (sociale klasse, status, inkomen en opleiding) om een compleet beeld te schetsen van hoe deze factoren samenkomen.
MARIS verkent niet alleen de samenhang tussen racisme en sociale mobiliteit, maar analyseert ook de variaties tussen landen en over tijd. Dit onderzoek biedt nieuwe inzichten in hoe beleid en economische omstandigheden, zoals recessies, invloed hebben op uitsluiting. Het project slaat bruggen tussen verschillende onderzoeksdomeinen en opent een nieuw paradigma binnen de sociale en economische wetenschappen.
Contact:
Nikos Deligiannis – nikolaos.deligiannis@vub.be (tel. beschikbaar bij de redactie)
Pieter-Paul Verhaeghe – pieter-paul.verhaeghe@vub.be (tel. beschikbaar bij de redactie)
Over de ERC Consolidator Grant
De ERC Consolidator Grant is een prestigieuze beurs die excellente onderzoekers met 7 tot 12 jaar ervaring sinds hun doctoraat ondersteunt bij het consolideren van hun onafhankelijke onderzoekspositie. De toekenning is bedoeld om risicovolle, innovatieve onderzoeksprojecten te financieren die het potentieel hebben om significante doorbraken te realiseren.
Met deze toekenningen toont de VUB opnieuw haar toonaangevende positie in onderzoek en innovatie. We kijken uit naar de resultaten van IONIAN en MARIS, die ieder op hun eigen manier een bijdrage leveren aan wetenschap en maatschappij.