Theatervoorstelling Peekaboo verkent kronkelwegen van seksualiteit
Dinsdag, 18 februari 2025 - Gisteren vond de uitverkochte theatervoorstelling Peekaboo in Pilar, het interdisciplinaire kunstencentrum dat zicht bevindt op de campus van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), plaats. In een mix van muziek, hypnose, drag, tekst en dans creëert theatermaker en regisseur Maxime Dreesen een speels universum waar seksuele ontdekking en experiment centraal staan en jongeren uitgedaagd wordt om na te denken over verschillende relatievormen.
“Met Peekaboo willen we seksualiteit benaderen als een ruimte van spel en nieuwsgierigheid”, vertelt Maxime Dreesen. “Ik wil tonen dat seksualiteit niet altijd de rechte paden hoeft te volgen. Soms vinden de mooiste ontdekkingen plaats op kronkelwegen.”
Peekaboo overstijgt klassieke theatervormen en dompelt het publiek onder in een zintuiglijke ervaring. De performers dragen microfoons die elk kreuntje, elk geluidje, elke smak registeren, waardoor de toeschouwer een bijna fysieke nabijheid ervaart.
"Ik heb al gehoord van mensen in het publiek dat ze niet alleen ontroerd waren en plezier hadden, maar ook tintelingen voelden – zelfs opwinding om zelf dingen te ontdekken," zegt Dreesen.
De voorstelling mixt kinky comedy, campy musicals en intieme ASMR in een dromerig, bijna teletubbie-achtig landschap. Personages als shapeshifter Couenne, mating bird Courtney en superstar Birame botsen zoeken en verstoppen zich in een scenografie die even levendig en sensueel is als de voorstelling zelf.
VUB-campus als ruimte voor dialoog
De thematiek van Peekaboo sluit aan bij bredere maatschappelijke vraagstukken over seksualiteit en identiteit. Volgens klinisch seksuoloog en VUB-professor relatie- en gezinstherapie Hubert Van Puyenbroeck weerspiegelt de voorstelling discussies die onder jongeren leven:
"Jongeren zoeken vandaag naar hun eigen weg in seksualiteit en relaties, van genderidentiteit tot open relatievormen," zegt Van Puyenbroeck. "Ze worden soms geconfronteerd met een onwennige houding van hun omgeving, terwijl ze zelf vaak een gezonde openheid tonen. Theatervoorstellingen zoals Peekaboo spelen een belangrijke rol in de perceptie van de diversiteit aan relatievormen en seksualiteit."
De campussen van de Vrije Universiteit Brussel zijn ontmoetingsplekken voor kritisch denken en vrije dialoog. Pilar, het kunstencentrum op de campus van de universiteit, fungeert als experimentele ruimte waar performances de grenzen tussen wetenschap, maatschappij en artistieke expressie aftasten.
Contact
Gijs Ieven
Coördinator Pilar
Gijs.Ieven@vub.be
Over Maxime Dreesen
Maxime Dreesen is theatermaker en performer en staat bekend om werk dat de grenzen tussen seksualiteit, identiteit en performance aftast. Met eerdere voorstellingen wist Dreesen al jongeren en volwassenen te prikkelen om na te denken over hun eigen verhouding tot intimiteit en verlangen.
Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en de wereld.
Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst. Creëer mee(r) impact