sustAIn.brussels – nieuw kenniscentrum voor Brusselse bedrijven met digitale ambities

sustAIn.brussels – nieuw kenniscentrum voor Brusselse bedrijven met digitale ambities

VUB, ULB, Sirris, Agoria en BeCentral bundelen krachten in digitale innovatiehub om bedrijven te helpen bij verduurzaming aan de hand van digitalisering en artificiële intelligentie

Donderdag 15 december 2022 - Sinds 14 december huisvest Brussel een eigen Europese digitale innovatiehub (EDIH): sustAIn.brussels. Het stadsinitiatief moet Brusselse bedrijven helpen bij hun omschakeling naar innovatieve technologieën en artificiële intelligentie. VUB, ULB, Sirris, Agoria en Becentral begeleiden bedrijven met financieringsadvies, opleidingen, vaardigheidstrainingen en het verbeteren van bedrijfsprocessen en producten of diensten door het toepassen van AI of andere opkomende technologieën. Duurzaamheid en milieu zijn de centrale uitgangspunten.

De nieuwe digitale innovatiehub sustAIn.brussels huisvest verschillende spelers. ​ Als toonaangevende academische experten op vlak van artificiële intelligentie en innovatie, staan VUB en ULB via hun samenwerking in FARI, het AI for the Common Good Instituut, de Brusselse bedrijven bij in hun duurzame en digitale transitie. Sirris en Agoria stellen hun expertise over bedrijfsondersteuning ter beschikking. BeCentral coordineert de nodige opleiding en netwerking van bedrijven. Innoviris, Economie Brussel Werkgelegenheid, finance&invest.brussels en hub.brussels houden toezicht op de activiteiten van de innovatie-hub en zorgen voor een goede werking van het consortium. Daarnaast is er ook ondersteuning op vlak van financiering, begeleiding binnen het bestaande digitale bedrijfsaanbod, informatie, animatie en bewustmaking van de gemeenschap.

Op woensdag 14 december ondertekende Barbara Trachte, Staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, verantwoordelijk voor Economische Transitie, officieel het project sustAIn.brussels samen met Innoviris en Hub.brussels. Het driejarige project, dat voor 50% gefinancierd wordt door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en voor 50% door het Europees programma Digital Europe van de Europese Commissie, krijgt een budget van 4 miljoen euro.

“Artificiële intelligentie en digitale technologie zijn van groot belang voor de Brussels bedrijven en de stad zelf om de Brussels economische- en milieuambities te verwezenlijken. Ik ben dan ook ontzettend enthousiast om een kenniscentrum voor artificiële intelligentie te openen in Brussel. ​ sustAIn.brussels is een pionier. Het is een voorrecht om beroep te kunnen doen op de expertise van de Vrije Universiteit Brussel en ik geloof er dan ook in dat de VUB/ULB samenwerking in FARI samen met de andere actoren die meewerken aan dit Europese traject, bedrijven in Brussel de juiste hulp en tools kunnen aanreiken om hun digitalisering op een duurzame manier te bevorderen”, aldus Barbara Trachte, minister Brussels Hoofdstedelijk gewest.

SustAIn.brussels werkt mee aan vijf strategische doelstellingen:

  1. Innovatie om de economische, sociale en ecologische overgang aan te moedigen en te vergemakkelijken
  2. Economisch herstel
  3. Versterking van het Brussels leiderschap op gebied van artificiële intelligentie
  4. Vorming van een poort naar Europa voor Brusselse bedrijven
  5. Vergemakkelijking van de digitalisering van de Brusselse industrie

Het centrum engageert zich om alle Brusselse bedrijven die zich willen verdiepen in digitale transformatie en de overgang naar milieuvriendelijke bedrijfsmodellen, gratis te ontvangen en te begeleiden.

Meer informatie:

https://sustain.brussels/#what

www.fari.brussels


Sam Jaspers
Sam Jaspers Perscontact wetenschap & onderzoek

 

 

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel