Statement Vlaamse universiteiten over de hongerstakende sans-papiers

Statement Vlaamse universiteiten over de hongerstakende sans-papiers

Sinds eind februari bezetten mensen zonder papieren de Brusselse Begijnhofkerk en lokalen van de universiteiten VUB en ULB. Met deze actie willen ze hun vraag voor regularisatie kracht bijzetten. Sinds eind mei is een deel van hen een hongerstaking begonnen. Die hongerstaking heeft nu een kritieke fase bereikt, waarbij verderzetting ernstige en blijvende lichamelijke schade veroorzaakt en daadwerkelijk levens in gevaar brengt. 

De medische en humanitaire urgentie is bijzonder groot. De Vlaamse Interuniversitaire Raad vraagt als koepelorganisatie van de vijf Vlaamse universiteiten de overheid daarom alles in het werk te stellen om een menselijke oplossing te vinden voor deze concrete problematiek. VLIR vraagt ook de actievoerders dringend om hun hongerstaking te beëindigen. 

Verder roept VLIR de Vlaamse universiteiten op om, binnen hun kernopdrachten van onderwijs en onderzoek, aandacht te besteden aan de achterliggende problematiek en, waar mogelijk, mee te helpen zoeken naar structurele oplossingen.

 

Contact via woordvoerder

  • Luc Sels, voorzitter VLIR
  • Koen Verlaeckt, secretaris-generaal VLIR
CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel