Persuitnodiging: VUB-onderzoeker wapent jongeren tegen nepnieuws en online haat
Nieuwe app InfoReady leert jongeren kritisch denken
Op 4 april, tijdens het Fake News Seminar Brussels op de VUB Health Campus in Jette, lanceren VUB-onderzoekers Iris Steenhout, Ronald Buyl en Maaike Fobelets de gratis jongerenapp InfoReady. Jongeren krijgen immers steeds meer informatie via sociale media, waar algoritmes hun wereldbeeld mee vormgeven. Wat hen aantrekt of choqueert, wordt versterkt. Zo kunnen ze, vaak zonder dat ze het beseffen, in online werelden terechtkomen waar haatdragende ideeën circuleren. InfoReady helpt jongeren stilstaan bij wat ze online zien en geeft hen de tools om misleidende informatie te doorprikken.
De impact van sociale media op jongeren staat hoog op de maatschappelijke agenda. De populaire Netflix-serie Adolescence toont indringend hoe een 13-jarige jongen – ondanks liefdevolle ouders – terechtkomt in een giftige online mannengemeenschap. De reeks weerspiegelt de groeiende bezorgdheid bij ouders, leerkrachten en jeugdwerkers over jongeren die zich aangetrokken voelen tot online figuren die haat en polarisatie verspreiden.
Ook signalen uit het onderwijs bevestigen deze trend. Jongeren nemen steeds vaker extremistische of seksistische uitspraken over, vaak zonder de bredere context of impact ervan te begrijpen. Niet uit kwade wil, maar omdat algoritmes hen sturen naar bevestiging van bestaande gevoelens. In een fase waarin jongeren zoeken naar identiteit, is het risico op zwart-witdenken en beïnvloeding bijzonder groot.
InfoReady biedt jongeren houvast in digitale wereld
Om jongeren weerbaarder te maken, ontwikkelde VUB-onderzoeker Iris Steenhout samen met Europese partners de app InfoReady. De app biedt jongeren en leerkrachten een toegankelijke, interactieve manier om online informatie kritisch te analyseren. “InfoReady helpt jongeren om even stil te staan bij wat ze online lezen of zien,” zegt Steenhout. “We tonen hoe desinformatie werkt en hoe ze die kunnen herkennen. Zo krijgen ze meer grip op hun digitale omgeving. We geven geen pasklare antwoorden, maar wel de tools om zelf kritisch te denken”, vertelt Steenhout.
De app is gratis beschikbaar en richt zich op digitale vaardigheden, mediageletterdheid en kritisch denken. Ze legt uit hoe nepnieuws werkt en waarom het impactvol is, bevat casestudies over concrete voorbeelden van manipulatie, en biedt inzicht in het werk van factcheckers. Gebruikers leren technieken die ze zelf kunnen toepassen, en testen hun kennis via interactieve quizzen.
Seminarie brengt experts en burgers samen
De officiële lancering van InfoReady vindt plaats op 4 april tijdens het Fake News Seminar Brussels op de VUB-campus in Jette. Het event brengt experts, docenten, studenten en burgers samen voor een namiddag vol inzichten, discussie en praktische oefeningen. Deelnemers leren hoe ze desinformatie herkennen en weerleggen, krijgen toegang tot innovatieve analysetools en kunnen ervaringen uitwisselen met anderen die zich inzetten voor een eerlijker digitaal debat.
“Het seminarie is voor iedereen toegankelijk: docenten, journalisten, studenten, betrokken burgers… Iedereen kan bijleren over hoe je je staande houdt in het digitale informatielandschap”, besluit Steenhout.
Inschrijven voor het seminarie is gratis en kan via deze link.
__
Praktische informatie Fake News Seminar
Vrijdag 4 april
13u tot 17u
VUB Health Campus Jette
Laarbeeklaan 103
1090 Jette
Contact
Dr. Iris Steenhout
+32 486 38 66 41
Lees hier het VUB-interview met Dr.Iris Steenhout.
De wereld heeft je nodig
Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en de wereld.
Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld te zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.
Creëer mee(r) impact Ontvang uitnodigingen voor VUB's publieksactiviteiten