Persuitnodiging: VUB-onderzoek redt levens in het verkeer dankzij innovatieve dodehoeksensoren

Persuitnodiging: VUB-onderzoek redt levens in het verkeer dankzij innovatieve dodehoeksensoren

Het aantal dodelijke ongevallen met kwetsbare weggebruikers in Vlaanderen is in 2023 met 10% gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. 96 slachtoffers lieten het leven, wat het hoogste cijfers ooit is. Een belangrijke oorzaak is het stijgende aantal dodehoekongevallen met vrachtwagens. Verkeersveiligere voertuigen zijn cruciaal om deze alarmerende trend te keren. Als antwoord op deze problematiek ontwikkelde eXia, spin-off van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Imec, de Active Sideguard dodehoeksensoren voor vrachtwagens. Het is wereldwijd het eerste waarschuwingssysteem dat gebruikmaakt van laagfrequente elektrische velden. Op 2 mei 2024 stelt de Vrije Universiteit Brussel de dodehoeksensoren voor.

Sprekers Bart Truyen (gedelegeerd bestuurder van eXia en VUB-onderzoeker), VUB-vicerector-elect Peter Schelkens en Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken Lydia Peeters lichten het onderzoek rond en het belang van de Active Sideguard dodehoeksensoren toe. De werking van de sensoren wordt geïllustreerd door een demonstratie met vrachtwagen en fietser.

Praktische informatie

Waar? Braemgebouw op de VUB-campus. Pleinlaan 2, 1050 Elsene (tegenover ingang 11)

Wanneer? 2 mei 2024

Programma

· 10u: onthaal

· 10u15: welkomstwoord door vicerector-elect Peter Schelkens

· 10u20: speech minister Lydia Peeters

· 10u25: toelichting over onderzoek rond de Active Sideguard sensoren door Bart Truyen

· 10u45: demo met vrachtwagen en fietser + interviewmogelijkheden

· 12u00: receptie

Wij nodigen de pers graag uit om bij de persvoorstelling aanwezig te zijn. Bent u graag van de partij? Gelieve voor 29 april uw aanwezigheid te bevestigen via Leen.Vandevelde2@vub.be

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel