Persuitnodiging: deMens.nu, Pilar en VUB openen spraakmakende expo rond blasfemie

Persuitnodiging: deMens.nu, Pilar en VUB openen spraakmakende expo rond blasfemie

‘Nom de Dieu’ toont werken van hedendaagse Belgische kunstenaars

Blasfemie is een thema dat wereldwijd sterk varieert in betekenis en impact. In sommige landen is het strafbaar, terwijl het elders wordt gezien als vrije meningsuiting. Met de tentoonstelling ‘Nom de Dieu’ geven curatoren Willem Elias en Kathleen Van Nuffel een unieke invulling aan dit beladen begrip. De expo vormt een oefening in vrij denken en een kritische reflectie op de rol van religie, kunst en satire in de Westerse cultuur. Ze is vanaf 28 november op initiatief van huisvandeMens Brussel te zien in Pilar (Vrij Universiteit Brussel).  

De tentoonstelling omvat werken van hedendaagse Belgische kunstenaars zoals Félicien Rops, Wim Delvoye, Guillaume Bijl en Jan Van Imschoot. De geselecteerde werken refereren vaak aan het christendom en katholicisme, een bewuste keuze van de curatoren. Ondanks de secularisering heeft meer dan 2000 jaar christelijke traditie namelijk een blijvende invloed op de Westerse cultuur. ‘Nom de Dieu’ nodigt uit tot dialoog, reflectie en confrontatie met deze culturele erfenis. 

Curator Willem Elias benadrukt dat de expo niet bedoeld is om blasfemie te verheerlijken, maar om haar betekenis en rol te verkennen: "Blasfemie staat dichter bij ketterij: een poging om bestaande geloofsvoorstellingen te bevragen en te verbeteren. Het vrije denken, dat altijd in dialoog met blasfemie heeft gestaan, vormt de kern van deze tentoonstelling." 

Jan Van den Brande (deMens.nu) vult aan: "Hoewel blasfemie centraal staat, is het niet ons doel om te provoceren of te kwetsen. Kritiek, satire en parodie zijn fundamentele elementen van de Westerse cultuur en kunst, van de Renaissance tot nu. Deze expo verkent hoe kunstenaars deze traditie gebruiken om na te denken over vrijheid, religie en cultuur." 

We nodigen u van harte uit voor de vernissage op donderdag 28 november 2024. Tijdens deze avond kunt u in gesprek gaan met curator Willem Elias en verschillende kunstenaars. Er is ook een catalogus beschikbaar met inleidende teksten en besprekingen van alle kunstenaars en werken. Gelieve uw aanwezigheid vóór 28 november te bevestigen via Leen.Vandevelde2@vub.be of +32 471 09 17 24. 


Lijst van de deelnemende artiesten 

Guillaume Bijl, Elke Andreas Boon, Hilde Braet, Raymond Minnen, Liliane Vertessen, Wim Delvoye, Carmen De Vos, Dees De Bruyne, Ronny Delrue, Peter de Cupere, Frank JMA Castelyns, Jo De Smedt, Freddy De Vierman, Roland Minnaert, Marcel Mariën, Félicien Rops, Bart Ramakers, Pjeroo Roobjee, Jan Van Imschoot,  Axel Daeseleire, Rob Vanoudenhoven, Tom Herck, Frank Maieu, Mr Donka, Jan Van Oost, Peter Weidenbaum 

Praktische info 

Vernissage Nom de Dieu 

  • Donderdag 28 november 2024 om 18u 
  • Pilar @ VUB Main Campus, Pleinlaan 2, 1050 Elsene  

Tentoonstelling Nom de Dieu 

  • Donderdag 28 november 2024 tot en met zaterdag 15 februari 2025 Van 14u tot 20u (gesloten tijdens de wintervakantie) 
  • Pilar @ VUB Main Campus, Pleinlaan 2, 1050 Elsene 

Pilar is het gemakkelijkst te bereiken via campusingang 8 aan de Triomflaan 

De toegang is gratis, maar we vragen wel om tickets op voorhand te boeken zodat er is op het aantal bezoekers. Boeken kan via deze link

Contact 

Willem Elias

w.elias@edpnet.be 


Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en de wereld.   

Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld te zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.   

Creëer mee(r) impact  

 

 

 

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel