Persuitnodiging: bijzondere herinnering aan bevlogen Hans De Wolf 

Persuitnodiging: bijzondere herinnering aan bevlogen Hans De Wolf 

Vertoning laatste kunstproject ‘Paradise Projects’ – 17 juni om 17u30 – VUB/Pilar 

Op 17 juni 2025 is het exact een jaar geleden dat kunsthistoricus prof. dr. Hans M. De Wolf overleed, een denker die kunstgeschiedenis niet alleen doceerde aan de Vrije Universiteit Brussel, maar haar ook intens beleefde en verbond met het leven. Zijn echtgenote Cornelia Tietz organiseert een veelzijdig herinneringsmoment dat hulde brengt aan zijn intellectuele en artistieke nalatenschap.  

Tijdens de coronapandemie lanceerde De Wolf het kunstproject Paradise Projects, een tentoonstelling waarin acht kunstenaars de essentie van het mens-zijn onderzoeken. Van de intrigerende “Zalm/Saumon/Salmon” van Honoré d’O tot werk van Joëlle Tuerlinckx en Frank Theys: elk kunstwerk is een eigenzinnig hoofdstuk dat uitnodigt tot reflectie. 

Voor het eerst wordt op het herinneringsmoment op 17 juni het slothoofstuk van Paradise Projects gepresenteerd: een filmproject van Ariane Loze, waarin Hans De Wolf de bezoeker zelf gidst door zijn tentoonstelling. Het resultaat is een intiem portret van een bevlogen curator die zijn passie voor kunst met de wereld bleef delen – tot op het einde. 

Daarnaast stelt Honoré d’O – de Belgische installatie–  en videokunstenaar die tijdens Paradise Projects door ererector Caroline Pauwels werd uitgeroepen tot eerste ‘VUB Master of Arts’ – een nieuw herdenkingskunstwerk voor. 

Tot slot wordt het postuum verschenen essay Decorum voorgesteld: een scherpe, erudiete analyse van rivaliteit in de kunstgeschiedenis. Een tekst die De Wolfs intellectuele scherpte en stilistische signatuur levend houdt – en ons herinnert aan hoe kunst kan blijven spreken, zelfs wanneer de maker zwijgt. 

We nodigen u graag uit om het herinneringsmoment bij te wonen. Het is mogelijk om in gesprek te gaan met de betrokken kunstenaars en collega’s. Gelieve u op voorhand aan te melden via Leen.Vandevelde2@vub.be of +32 471 09 17 24.  


Praktische info 

Dinsdag 17 juni 2025
​Van 17u30 tot 19u30
​VUB/Pilar, Triomflaan ingang 6
​1050 Etterbeek 

 

 

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel