Persmoment: 40 jaar AI lab aan de VUB

Persmoment: 40 jaar AI lab aan de VUB

Het AI-lab aan de VUB bestaat 40 jaar en dat wordt feestelijk gevierd op 19 december in combinatie met de pop-up tentoonstelling: “WETENSCHAP AAN DE RAND VAN CHAOS: De AI avant-garde in de jaren tachtig en negentig”. Wie wil weten hoe AI is ontstaan en wat de technologie voor ons in petto heeft, is welkom op de KBR. We bieden u twee persmomenten aan waar u specialisten ter zake kan interviewen.

"Voor velen klinkt AI als een mysterieuze machine die stilaan zelf zijn doen en laten zal reguleren. Om die angst weg te nemen, moet je teruggaan naar de kern van de zaak: AI is een ode aan de natuur in de taal van de wiskunde." licht Professor wiskunde Ann Dooms toe.

Ann Nowé hoofd van het AI Lab zegt : "Binnen de AI-onderzoekswereld spreken we over zomers en winters, maar nu beleven we een echte hittegolf. Gelukkig kunnen we bouwen op 40 jaar ervaring om overheden, de bedrijfswereld en burgers doorheen deze hype te loodsen."

"AI is niet alleen technologie. Het is ook een wetenschap die fundamentele vragen onderzoekt over de menselijke geest en hoe groepen van mensen samenwerken ondersteund door informatiesystemen. " voegt Professor Luc Steels, en curator van de tentoonstelling toe.In de revolutionaire decennia van de jaren '80 en '90 werden complexe natuurverschijnselen gezien als zelforganiserende dynamische systemen, wat leidde tot een opkomende wetenschap van complexe systemen. Tornado's, rivieren, mierenkolonies, chemische oscillaties, zebrahuidpatronen en meer werden integraal onderdeel van deze benadering.” De invloed van deze ideeën op kunstmatige intelligentie en kunstmatig leven vinden we terug in de tentoonstelling in video's van interviews met pioniers als Nobelprijswinnaars Christian de Duve en Roger Penrose, en wiskundigen zoals Benoit Mandelbrot, en '90s robots zoals LEGO-voertuigen en AIBO-robots. Deze worden aangevuld met unieke wetenschappelijke klassiekers uit de Koninklijke Bibliotheek over onderwerpen als het zonnestelsel en hersennetwerken.

Praktisch
​De pop-up opent op maandag 18 december om 14u en sluit op vrijdag 22 december om 15u.
​De viering vindt plaats op 19 december en zet het huidig AI-onderzoek in de kijker.

Toegang is gratis dankzij de samenwerkingen tussen VUB, KBR en deMens.nu. 

Locatie: Koninklijke Bibliotheek (KBR), Kunstberg 28, 1000 Brussel

Twee persmomenten

  1. Op 18 december 2023 van 11u00-12u00 krijgt de pers een avant-première van de tentoonstelling met de mogelijkheid om een 1-op-1 gesprek in te plannen met Luc Steels (12u00-16u00). Meer info en inschrijven: 40 Years AI Lab - Persconferentie - Vrije Universiteit Brussel (vub.be). De exacte tijdstippen voor dit interview worden je voor de persconferentie meegedeeld.
  2. Op 19 december 2023 van 17u00-18u00 vindt een tweede persevent plaats met demo’s en de kans om huidige AI lab proffen te interviewen. Onder hen Ann Nowé, het hoofd van het AI lab, en Ann Dooms, hoofd van het Wiskunde en Data Science lab.
    ​Meer info en inschrijven: anca.florea@vub.be en Tim.Brys@vub.be

VUB-publieksprogramma

Het publieksprogramma van de VUB richt zich tot iedereen die belang hecht aan wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en respectvolle dialoog als motor van verandering.

Het publieksprogramma is een uitbreiding van de Pauwels Academy of Critical Thinking, kortweg PACT, waarvoor ererector Caroline Pauwels (1964-2022) de basis heeft gelegd. Naast de ​ verdiepende PACT-lezingen, onder toeziend oog van curator en filosofe Alicja Gescinska, biedt het VUB-publieksprogramma een brede waaier van op wetenschap gebaseerde evenementen en activiteiten. Die vinden zowel in Brussel als in Vlaamse centrumsteden plaats. ​

Contact:

Anca Stefana Florea: anca.florea@vub.be (0473844993) & Tim Brys: Tim.Brys@vub.be

Koen Stein
Koen Stein Perscontact wetenschap & innovatie

 

 

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel