Oproep rectoren en decanen Geneeskunde: zorg voor inkomen voor arts-specialisten in opleiding

Oproep rectoren en decanen Geneeskunde: zorg voor inkomen voor arts-specialisten in opleiding

Via de coördinerende stagemeesters en de Vereniging van Arts-Specialisten-in-Opleiding (VAS0) bereiken ons verontrustende berichten van jonge collega’s in opleiding die potentieel zonder inkomen dreigen te vallen door de coronacrisis. Zo zouden sommige stagemeesters deze collega’s verplichten om verlof te nemen of aankondigen dat ze technisch werkloos zullen worden, omdat niet-dringende aandoeningen momenteel niet worden behandeld. Ongetwijfeld gaat het hier om een beperkte groep, maar de faculteiten Geneeskunde en universiteiten vinden dit onaanvaardbaar.

De arts-specialisten en huisartsen in opleiding zijn een onmisbare schakel in de bestrijding van deze COVID-19-pandemie, maar ook in de zorg van patiënten met andere aandoeningen. Het is vanzelfsprekend dat de arts-specialisten in opleiding (ASO) en huisartsen in opleiding (HAIO) daarom tijdelijk hun activiteit moeten heroriënteren en dat hun opleiding wat anders zal verlopen. Dit wordt ondersteund door richtlijnen van de overheid. De overheid heeft ook financiële middelen voorzien om de gezondheidszorg door deze crisis te loodsen en de verloning van artsen in opleiding, die nu overigens vaak in de frontlinie van deze crisis staan, behoort tot dit financiële plan. Er is dus geen enkele reden om onze jonge collega’s in de financiële onzekerheid te duwen, het zou ook bijzonder oncollegiaal zijn. 

Daarenboven duidt dergelijke maatregel in het nadeel van de ASO’s op een gebrek aan empathie en opleidingsgerichtheid. We zijn ervan overtuigd dat het hier om een beperkte groep gaat, maar we willen toch waarschuwen dat wij vanuit de universitaire coördinatie deze maatregelen niet kunnen aanvaarden aangezien ze de facto betekenen dat deze collega’s zonder inkomen worden gezet. 

Als universiteiten en faculteiten willen we, samen met het overgrote deel van de bevolking, alle gezondheidswerkers danken voor de grote inzet en flexibiliteit in deze onzekere tijden, en nu in het bijzonder ook de arts-specialisten en huisartsen in opleiding. Aan de artsen in opleiding een duidelijke boodschap: jullie kunnen rekenen op onze steun.

Paul Herijgers, decaan Geneeskunde KU Leuven
Guy Hubens, decaan Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen UAntwerpen
Piet Hoebeke, decaan Geneeskunde UGent
Peter in  ’t Veld, decaan Geneeskunde en Farmacie VUB

Luc Sels, rector KU Leuven
Herman Van Goethem, rector UAntwerpen
Rik Van de Walle, rector UGent
Caroline Pauwels, rector VUB

GF
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel