Onderzoeksleerstoel VUB-ULB zet schouders onder beter infrastructuurbeleid

Onderzoeksleerstoel VUB-ULB zet schouders onder beter infrastructuurbeleid

Wegen slechter dan in Kroatië, Litouwen, Turkije, Brunei en Cyprus

De OESO en het World Economic Forum becijferde onlangs weer dat België achterblijft op het vlak van infrastructuurinvesteringen. Ondanks de aangekondigde inhaalbeweging, zakt België qua impact van weginfrastructuur op competitiviteit naar de 35e plaats (WEF, Competitiveness report 2018), onder Kroatië, Litouwen, Turkije, Brunei en Cyprus. Meerdere redenen hiervoor werden al geopperd zoals een gemakzuchtig budgettair beleid, investeringen in functie van verkiezingen, gemeentes en provincies die het financieel moeilijk hebben, etc. Maar de gebruiker krijgt almaar minder kwalitatieve infrastructuur voor zijn belastinggeld.

 

De nieuwe VUB-ULB samenwerking betracht, in samenwerking met beleidspartners op alle niveaus en over de drie regio’s heen, een oplossend denkkader uit te werken voor het beheer van de Belgische transportinfrastructuur.

“In plaats van te blijven jammeren over dezelfde fouten die steeds maar weer worden gemaakt, maken we van het momentum gebruik om betere bestuurs- en beheerpraktijken aan te wakkeren. Ons uitgangspunt hierbij is af te stappen van ad hoc probleemoplossend gedrag, naar een mobiliteitsperspectief dat een hoog service level voor gebruikers garandeert over de gehele levenscyclus van de infrastructuur. Duurzaamheid en betaalbaarheid moeten hierbij hand in hand gaan. Dat zal bestuursingrepen vergen die korte termijn electoraal en financieel gedrag tegengaan. Welke praktijken kunnen we ontwikkelen die onze publieke infrastructuur echt ten dienste stellen van de belastingsbetaler en duurzaam denken? Daartoe geven we een aanzet met deze leerstoel”, aldus VUB Chairholder Prof. Elvira Haezendonck en ULB co-promoter Prof Manuel Hensmans.

De onderzoeksleerstoel gesponsord via ORI vzw door Antea Group Belgium, Arcadis Belgium, Sweco Belgium en Tractebel.

Contacteer ons
Sicco Wittermans Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel