Onderzoek toont voordelen van directe toegankelijkheid van kinesitherapie aan

Onderzoek toont voordelen van directe toegankelijkheid van kinesitherapie aan

Een recente publicatie van professor Erik Cattrysse van de onderzoeksgroep Experimentele Anatomie van de Vrije Universiteit Brussel en collega’s, benadrukt de voordelen van directe toegankelijkheid van kinesitherapie. In het onderzoek, gebaseerd op een scoping review van internationale literatuur, komt naar voren dat directe toegang tot kinesitherapeuten niet alleen voordelen biedt voor patiënten, maar ook voor het bredere gezondheidszorgsysteem.

“In België is kinesitherapie momenteel enkel toegankelijk via een doorverwijzing van een huisarts of specialist. Dit in tegenstelling tot vele andere landen, zoals Nederland, waar de zogenaamde Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie al jaren bestaat. Uit het onderzoek blijkt dat dit systeem wereldwijd succesvol is en geen negatieve impact heeft op de kwaliteit van de zorg. Integendeel, patiënten ervaren een snellere toegang tot zorg, zonder dat dit leidt tot hogere kosten of over gebruik van kinesitherapie.” zegt Professor Cattrysse.

Uit de internationale data blijkt dat patiënten die directe toegang hebben tot kinesitherapeuten, sneller geholpen worden en meer tevreden zijn over hun behandeling. Bovendien verlaagt deze aanpak de werkdruk van huisartsen, omdat patiënten met acute klachten direct naar de kinesist kunnen, zonder eerst een arts te hoeven raadplegen.

Het onderzoek wijst verder uit dat directe toegankelijkheid van kinesitherapie geen extra kosten veroorzaakt voor de gezondheidszorg. De vrees dat patiënten zonder doorverwijzing te vaak en te onnodig gebruik zouden maken van kinesitherapie, blijkt ongegrond. In landen waar directe toegankelijkheid is ingevoerd, blijkt dat patiënten de kinesitherapie op een verantwoorde manier gebruiken en dat de zorg kostenefficiënt blijft.

In België is de directe toegankelijkheid van kinesitherapie al langer een onderwerp van discussie. De Federale Raad voor Kinesitherapie, onder leiding van professor emeritus Peter Van Roy, pleit al geruime tijd voor de invoering van deze maatregel.

Volgens professor Cattrysse is het Belgische opleidingssysteem voor kinesisten al voorbereid op directe toegankelijkheid. "Onze kinesitherapeuten worden opgeleid om alarmbellen te herkennen en patiënten door te verwijzen wanneer dat nodig is. Dit stelt hen in staat om ​ adequaat te handelen bij directe toegankelijkheid, zonder in het vaarwater van de artsen te komen," aldus Cattrysse en collega’s.

 

Referentie:

Cattrysse, E., Van Den Broeck, J., Petroons, R., Teugels, A., Scafoglieri, A., & van Trijffel, E. (2024). Impact of direct access on the quality of primary care musculoskeletal physiotherapy: a scoping review from a patient, provider, and societal perspective. Archives of Physiotherapy14(1), 20–28. https://doi.org/10.33393/aop.2024.3023


Contact:

Erik.Cattrysse@vub.be telefoonnr. beschikbaar bij de redactie.

Koen Stein
Koen Stein Perscontact wetenschap & innovatie

 

 

 

LK GF
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel