Noodoplossing bij tekort aan beademingstoestellen voor COVID-19

Noodoplossing bij tekort aan beademingstoestellen voor COVID-19

Internationale werkgroep gecoördineerd door VUB zet handleiding voor bouw gedeelde ventilatoren online

Een internationale werkgroep van medische specialisten en ingenieurs heeft een open source handleiding met betrouwbare informatie over het delen van beademingstoestellen online gezet. Hier kunnen gezondheidsspecialisten snel en doeltreffend informatie vinden om meerdere patiënten aan één ventilator aan te sluiten. “Geen enkele medische specialist zal dit graag toepassen. Maar in landen en situaties waar er geen andere oplossingen meer zijn, kan het delen van een enkel toestel tussen meerdere patiënten beter op een zo veilig en doeltreffend mogelijke manier gebeuren” zegt Hannah Pinson van de VUB Applied Physics Research Group en het VUB Data Analytics Lab, coördinator van de Differential Multiventilation International Working Group. “We hoefden dit in België voorlopig gelukkig niet te gebruiken. Maar we hebben deze medische en technische kennis nu achter de hand, en het voordeel aan deze aanpak is dat alle benodigde onderdelen in de ziekenhuizen zelf of in lokale winkels kunnen gevonden worden, en dus is deze online handleiding bruikbaar overal ter wereld bruikbaar.

In een ideale wereld zou niemand meerdere patiënten met COVID-19 aansluiten op een enkel beademingstoestel. Maar gezondheidswerkers in zwaar getroffen regio’s moeten soms een evenwicht vinden tussen de beschikbare middelen en de middelen die hun patiënten nodig hebben. In het meest extreme geval moeten zij dus ook overwegen om meerdere patiënten aan te sluiten op één enkele ventilator.

Voor iedere extra component heeft de Differential Multiventilation International Working Group een lijst van mogelijkheden opgesteld.  Alle voorgestelde componenten zijn ofwel beschikbaar in ziekenhuizen, kunnen in de medische sector of in lokale winkels worden gekocht, of kunnen 3D worden geprint. Een medische specialist kan met de handleiding zonder veel moeite zelf een circuit in elkaar steken.,

“De verschillende teams in onze working group hebben verschillende mogelijkheden getest, en er zijn meerdere wetenschappelijke manuscripten ingediend bij verschillende tijdschriften. De online handeling centraliseert al deze informatie. Het doel is een stevige en eenvoudige 'differentiële multiventilatie' opstelling aan te bieden zonder toegevoegde elektronica of software, eenvoudig te begrijpen en makkelijk te uit te voeren voor ervaren zorgverleners. Toch kan de zorgverlener met deze opstelling de druk en het volume voor elke patiënt afzonderlijk instellen, verfijnen en monitoren,” zegt Pinson.

Differential Multiventilation International Working Group, bestaat uit van meer dan 30 medische specialisten en ingenieurs van ziekenhuizen en universiteiten in België, de VS, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zwitserland, Australië en Canada. De werkgroep begon als een testopstelling gebouwd door Dr. Mergeay, Dr. Stiers en Dr. Janssen in het ziekenhuis van Geel.

https://www.differentialmultivent.org/

WE
Contacteer ons
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel