Nieuwe VUB-leerstoel onderzoekt toekomstbestendige transportinfrastructuur

Nieuwe VUB-leerstoel onderzoekt toekomstbestendige transportinfrastructuur

Chair Agile and Future-proof Infrastructure for Transport (A-FIT) 

In samenwerking met overheidspartners De Vlaamse Waterweg en Agentschap Wegen en Verkeer, en beroepsverenigingen De Vlaamse Waterbouwers, Embuild Vlaanderen, ADEB-VBA, OCW en Mobibel lanceert de Vrije Universiteit Brussel (VUB) de nieuwe leerstoel “Chair Agile and Future-proof Infrastructure for Transport (A-FIT)”. Onder leiding van gewoon hoogleraar Duurzame Strategie Elvira Haezendonck zal de leerstoel gedurende vier jaar onderzoek coördineren naar geïntegreerde en toekomstgerichte infrastructuur voor weg- en watertransport. Het doel van dit diepgaand onderzoek is om de weg vrij te maken voor duurzame, veerkrachtige en kosteneffectieve weg- en waterweginfrastructuur voor de komende generaties. 

Ondanks dat de onderhoudinspanningen van de weg- en waterwegbeheerders de voorbije jaren zijn toegenomen, is er duidelijk sprake van een onderhoudsachterstand die dient aangepakt te worden. Dat mag blijken uit de analyse Asset Wijzer 2023 waarin de toestand van de infrastructuur werd weergegeven.Een inhaalbeweging is ingezet, maar we zitten tegelijk in een periode van omschakeling naar elektrische voertuigen, autonoom rijden en varen, meer duurzame materialen, etc. Dit biedt kansen om de investeringen van morgen hier beter op af te stemmen. In een voorgaande leerstoel ‘Chair Infrastructure Asset Management & Lifecycle Planning’, onder leiding van prof. dr. Elvira Haezendonck (VUB) in samenwerking met de ULB, werd reeds onderzoek gedaan naar het efficiënt beheer van (huidige) publieke infrastructuur in België. Er blijft echter een leemte in de kennis van de totale kosten (en baten) die doorheen de levenscyclus van deze infrastructuur worden gemaakt en hoe een betere onderhoudsstrategie hierin kan passen. Ondanks de reeds bestaande (sociale) kosten- en batenramingen bestaat er een gebrek aan alomvattende en dynamische methodologieën om de Total Cost of Ownership (TCO) voor toekomstgerichte openbare infrastructuur te beoordelen. Deze kloof belemmert efficiënte besluitvorming, wat leidt tot onderschatting van toekomstige onderhoudskosten, onvoldoende aandacht voor toekomstbestendige maatregelen en toezicht op de geïntegreerde projectuitdagingen zoals ze zich vandaag stellen. Als gevolg hiervan komen de duurzaamheid en veerkracht van onze infrastructuur in gevaar, met potentieel grote maatschappelijke gevolgen en risico’s.  

Elvira Haezendonck: “De VUB leerstoel Agile and Future-proof Infrastructure for Transport (A-FIT) gaat die uitdaging aan en zal toekomstbestendige infrastructuur- en onderhoudsstrategieën, predictieve en preventieve onderhoudsbenaderingen en effectieve integratiemethodologieën voor openbare transport infrastructuurprojecten onderzoeken. Het uiteindelijke doel is uiteraard om onze transportinfrastructuur toekomstgericht, duurzaam en kostenefficiënt te ontwikkelen en te onderhouden, en hierbij onze economie en maatschappij verder te ondersteunen. Met onze partners komt de informatie alvast direct terecht bij de betrokken beleidsmakers en sectoren.” 

Chris Danckaerts, Gedelegeerd Bestuurder van de Vlaamse Waterweg: "De kwaliteit en beschikbaarheid van onze infrastructuur is een key factor voor het imago van Vlaanderen. De voorbije jaren zetten we met het beleidsdomein al belangrijke stappen inzake de professionalisering van onderhoud en assetmanagement. De academische leerstoel, die de bouwsector en de weg- en waterwegbeheerders ondersteunen, is een belangrijke verdere stap."

Kathy Vandenmeersschaut, Administrateur-Generaal van het Agentschap Wegen en Verkeer: "Oude infrastructuur, hoge verkeersbelasting, complexe structuren en een grote impact bij faling: al deze zaken leggen een bijzondere verantwoordelijkheid in onze handen om onze assets zorgvuldig te monitoren en de gepaste maatregelen uit te voeren. Samen met andere overheden actief in het domein van openbare werken en mobiliteit, trekken we met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) dan ook volop de kaart van het assetmanagement. Deze leerstoel is ongetwijfeld een grote stap vooruit in het verbeteren van onze strategieën en methodes." 

Elvira Haezendonck
Elvira Haezendonck

Voor meer informatie, contacteer:

Prof. dr. Elvira Haezendonck
​Elvira.Haezendonck@vub.be

Over leerstoelen 

Leerstoelen vallen aan de Vrije Universiteit Brussel onder het beheer van de VUB Foundation. Deze dienst werft filantropische fondsen bij bedrijven, organisaties en particulieren binnen het vicerectoraat Innovatie en Valorisatie. Het beleid van de fondsenwervende dienst van de VUB steunt op de overtuiging dat elke filantropische gift maatschappelijke return krijgt.  

Interesse in de oprichting van een VUB-leerstoel? Contacteer foundation@vub.be  

www.vubfoundation.be 

 

 

WE
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel