Nieuwe KMO’S in Kuregem dragen bij tot gentrificatie

Nieuwe KMO’S in Kuregem dragen bij tot gentrificatie

VUB-studie toont aan dat strijd om ruimte in Brussel hevig woedt

Ruimte voor KMO in de stad is al enkele jaren een veelbesproken onderwerp in Brusselse kringen die zich bezighouden met stedelijke en economische transformatie. Uit verschillende analyses blijkt de situatie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op dat vlak zorgwekkend: de KMO’s verlaten de stad. VUB-onderzoekers Alexandre Orban en Fabio Vanin, in samenwerking met Corentin Sanchez-Trenado van de ULB, onderzochten daarom productieactiviteiten in de Brusselse wijk Kuregem. Zij stelden vast dat nieuwe, hippe productieactiviteiten er wél in slagen om te blijven, met gentrificatie tot gevolg. “Die nieuwe productieactiviteiten dragen bij aan de gentrificatie van Kuregem, terwijl de oude activiteiten dit proces net hebben afgeremd en nog steeds afremmen. De nieuwe productieactiviteiten trekken welgesteldere klanten aan maar brengen niet veel stabiele jobs”, vertelt VUB-onderzoeker Alexandre Orban.

Tussen 1997 en 2011 verdween er in Brussel meer dan een miljoen vierkante meter aan productieoppervlakte en verhuisde die naar locaties buiten de stad. Op zich is dat gegeven geen nieuw of typisch Brussels verschijnsel, in het verleden werden hiermee ook heel wat West-Europese grootsteden geconfronteerd. Toch valt de Belgische hoofdstad op door de intensiteit en de snelheid van het proces. Terwijl Brussel aan het begin van de jaren 1960 nog de grootste industriestad van het land was, maken productieactiviteiten vandaag slechts een klein deel van de stedelijke ruimte uit. De industriële sectoren in Brussel zijn goed voor een 22.000 arbeidsplaatsen, amper 3 % van de totale loonarbeid. De oorzaak is te zoeken in alsmaar hevigere concurrentie om stedelijke ruimte met huisvesting, kantoren en detailhandel en omdat de Brusselse economie zich steeds meer richtte tot de dienstensector. 

Oude en nieuwe productieactiviteiten in Kuregem

Sommige productieactiviteiten slagen er evenwel toch in om zich in de stadsomgeving te ontwikkelen, en dat zijn nieuwe KMO’s. Stadslandbouwprojecten, voedeselverwerkingsactiviteiten, fablabs ed  ontvangen veel overheidssteun, een vlottere toegang tot grond en gesubsidieerde arbeidsplaatsen.

“In Brussel is het vooral zaak om de functies die de aantrekkelijkheid van de omgeving bevorderen voorop te stellen in de concurrentiestrijd tussen regio’s, zoals de organisatie van evenementen en de bouw van grote culturele en sportvoorzieningen. De productieactiviteiten die het minst stroken met de belangen van bepalende actoren op het vlak van territoriale ontwikkeling worden vaak weggeduwd uit de stad”, besluit VUB-onderzoeker Fabio Vanin.

Link naar publicatie

https://journals.openedition.org/brussels/5356

Contactgegevens

Alexandre Orban

Cosmopolis Centre for Urban Studies

[email protected]

WE
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel