Nieuw onderzoek belicht de bestuurlijke en ecologische uitdagingen van mangroven op de Andamanen en Nicobaren

Nieuw onderzoek belicht de bestuurlijke en ecologische uitdagingen van mangroven op de Andamanen en Nicobaren

Onderzoek door Dr. Meenakshi Shankar Poti (Vrije Universiteit Brussel en Université libre de Bruxelles) richt zich op milieubeleid en bestuursstructuren op kleine eilanden, met speciale aandacht voor de mangrove-ecosystemen van de Andamanen en Nicobaren. Haar studie benadrukt de uitdagingen van top-down bestuur en de dringende behoefte aan milieubeleid op maat dat rekening houdt met lokale ecologische en sociaal-culturele omstandigheden.

Dr. Poti’s onderzoek toont de impact van de Sumatra-Andaman-aardbeving en tsunami van 2004 op de mangrove-ecosystemen van deze eilanden. De tsunami leidde tot aanzienlijke grondverzakking (tot 3 meter) en opheffing (tot 1,4 meter), waardoor getijdenpatronen—cruciaal voor het voortbestaan van mangroven—drastisch veranderden. Als gevolg hiervan ging 97% van de mangroven op de Nicobaren verloren. Toch ontstonden er ook nieuwe intergetijdenzones, waardoor mangroven zich konden vestigen in voorheen niet-mangrovegebieden.

“Een belangrijke conclusie van mijn onderzoek is de ontoereikende beleidsreactie op deze ecologische veranderingen,” zegt Dr. Poti. “Ondanks de cruciale rol die mangroven spelen bij kustbescherming en visserij, blijft het bestuurskader gefragmenteerd, met beperkte coördinatie tussen de visserij- en bosbouwdepartementen. Bovendien houdt het top-down bestuur vaak geen rekening met lokale ecologische omstandigheden, wat leidt tot mislukte pogingen tot mangroveherstel.”

Bemoedigend is dat Dr. Poti een opkomende trend signaleert van informele samenwerking tussen overheidsfunctionarissen en onderzoekers, wat de natuurbeschermingsinspanningen kan verbeteren. Hoewel er nog steeds uitdagingen zijn, duidt deze verschuiving op een groeiende erkenning van het belang van wetenschappelijke input in milieubeleid.

Referenties:

Poti, M., Hugé, J., Shanker, K., Koedam, N., & Dahdouh-Guebas, F. (2022). Learning from small islands in the Western Indian Ocean (WIO): A systematic review of responses to environmental change. Ocean & Coastal Management227, 106268.
https://doi.org/10.1016/j.ocecoaman.2022.106268

Prabakaran, N., Poti, M., Hugé, J. et al. Shifted baselines: Using the adaptive cycle to assess the post-tsunami mangrove social-ecological system recovery in the Nicobar Islands. Ambio 54, 536–551 (2025). https://doi.org/10.1007/s13280-024-02088-3


Contact:

Meenakshi Poti: meenakshipoti@gmail.com

Koen Stein
Koen Stein Perscontact wetenschap & innovatie

 

WE
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel