Minder auto vergroot het vakantiegevoel, ook op werkdagen

Minder auto vergroot het vakantiegevoel, ook op werkdagen

30 Dagen Minder Wagen, de campagne van Netwerk Duurzame Mobiliteit die mensen aanzet om een maand lang de auto zoveel mogelijk te laten staan en duurzame alternatieven uit te proberen, zit er op. VUB-professor Duurzame Mobiliteit en Logistiek Cathy Macharis, enthousiaste medebezieler van de actie, is tevreden nu ook haar universiteit als organisatie actief deelnam aan 30 Dagen Minder Wagen.

“Dat maakt wel degelijk een verschil”, weet Macharis. “Je ziet sommige van je collega’s eerst wat nerveus zoeken hoe ze op de campus kunnen geraken, maar heel snel vinden ze hun weg en zien ze zelfs dat het eigenlijk veel simpeler is dan de auto te nemen. De tijd om op de VUB te geraken is voor de meesten een pak korter en wie wil kan op het openbaar vervoer al wat werken. In Brussel heb je bovendien een heel performant openbaar vervoer en zijn alle mogelijk deelsysteem beschikbaar, van steps en fietsen over cambio, en ja, ook wandelen.”

Dat voortaan ook organisaties en bedrijven kunnen aansluiten is een goede zaak. “We hebben wel gemerkt dat veel mensen spontaan mee doen, zonder zich evenwel in te schrijven”, zegt Macharis. “En dat is een beetje jammer. We missen daardoor heel wat interessante data die gebruikt kunnen worden in onderzoek en bij het formuleren van beleidsadviezen. Bovendien zijn er ook incentives verbonden aan zo’n inschrijving. Zo kon je gratis treintickets krijgen en kortingen op deelsystemen. Aan de VUB werden elektrische fietsen uitgeleend die mensen voor een poos konden gebruiken. Zo konden ze ondervinden of een elektrische fiets misschien een goed alternatief was om te komen werken.”

Wat Macharis zelf ondervond, is dat je door voor die duurzame alternatieven te kiezen een soort vakantiegevoel krijgt. “Onderzoek ​ heeft aangetoond dat de stress die mensen ondervinden als ze naar hun werk gaan heel groot is als ze met de auto gaan. Ze denken dan dat ze hun eigen mobiliteit helemaal zelf in handen hebben. Maar elke onverwachte gebeurtenis onderweg zorgt voor heel veel stress. En dat is veel minder als je voor duurzame alternatieven kiest. Het is eigenlijk simpel: de slogan van de NMBS destijds, dat de trein nemen ook een beetje reizen is, kan je nu heel goed doortrekken naar de sfeer van 30 Dagen Minder Wagen. We zien dat veel mensen zonder enig probleem overschakelen op alternatieve verplaatsingsmodi tijdens hun vakantie. Volgens mij is het ook zo dat, als je dat buiten je vakantie doet, je ook tijdens de werkweek een beetje zo’n vakantiegevoel krijgt.”

Een actie zoals 30 Dagen Minder Wagen zorgt voor ideeën voor het beter op punt stellen van de bestaande vervoersalternatieven. “In Oslo vind je niet overal op de stoepen rondslingerende deelsteps of fietsen. Dat komt omdat je een rit maar kunt afsluiten op bepaalde plaatsen. In veel steden kan je, in plaats van met een vooraf gekochte kaart of abonnement, gewoon met je bankkaart tikken tegen de betaalterminals op het openbaar vervoer. Dat gaat even snel als met een aangekocht ticket.

Kiezen voor duurzame mobiliteit kan ook tot verrassende en mooie ontmoetingen leiden. ​ Toen de trein die haar van Zweden naar Oslo moest brengen niet kwam opdagen, ontstond er spontaan een grote solidariteit tussen de gestrande reizigers en voor ze het wist had ze een hele hoop nieuwe vrienden die haar nieuwe leuke bestemmingen aanboden. “Daar is wel nog werk aan”, besluit ze. “De internationale uitwisseling van info over openbaar vervoer dat ergens blijft steken kan duidelijk beter.” Maar als dat leidt tot een groter avontuurgehalte van het onderweg zijn, dan is dat voor Macharis mooi meegenomen.

Foto Cover: "Boodschappen doen met de fiets om een hele hoop gasten te ontvangen. Eigenlijk is dat helemaal geen probleem", vindt Macharis. (foto Cathy Macharis - VUB)

Meer info:

Cathy.Macharis@vub.be

https://www.30dagenminderwagen.be/

 

 

ES
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel