Meer dan drie op vier nieuwe VUB-studenten neemt deel aan onthaalweek

Meer dan drie op vier nieuwe VUB-studenten neemt deel aan onthaalweek

Maandag 18 september – Vandaag geeft Vrije Universiteit Brussel (VUB) het startschot voor haar onthaalweek met een campusfestival in Etterbeek. Via verschillende infomomenten en ludieke activiteiten laat de universiteit haar nieuwe lichting studenten kennismaken met de VUB, haar ondersteunende diensten, het studentenleven en met elkaar. Meer dan drie op vier studenten registreerde zich voor het warme welkom.

Een welkomstshow in aula Q, gevolgd door een resem aan buitenactiviteiten, waaronder een zipline, een silent disco, graffitikunst, foodtrucks en een bar met een podium. Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de VUB een onthaalweek om haar nieuwe Belgische en internationale studenten een vlotte start te bieden. Sinds vorig jaar gebeurt dat onder de vorm van een campusfestival:

‘’We merken dat nieuwe studenten vandaag nog erg veel nood hebben aan een warm welkom in onze universitaire gemeenschap na de moeilijke COVID jaren”, zegt VUB-rector Jan Danckaert. “Via verschillende infomomenten en ludieke activiteiten laten we de nieuwe lichting kennis maken met de VUB, haar onder­steunende diensten, het studentenleven en met elkaar. Zo bouwen we samen aan verbinding. Wanneer de lessen volgende week dan effectief starten, zijn ze al wat vertrouwd met hun nieuwe omgeving. Dat draagt bij tot een vlotte start en tot betere studieresultaten.”

Settelen op kot

De eerste dag van de onthaalweek is ook het moment waarop 850 studenten zich settelen in hun VUB-studentenkamer op de campus.

Ik had heel wat stress voor dit moment, maar de ontvangst is eigenlijk heel vlot verlopen” vertelt student Politieke Wetenschappen, Floris vanlinge, over zijn ervaring. "Na het in ontvangst nemen van de sleutel, kon ik meteen mijn kot inrichten. Ondertussen heb ik ook al mijn drie andere kamergenoten ontmoet. Ik voel mij hierdoor direct welkom op de campus.”
Floris vanlinge, nieuwe student Politieke Wetenschappen aan de VUB
Floris vanlinge, nieuwe student Politieke Wetenschappen aan de VUB

Daarnaast is het de ideale gelegenheid voor nieuwe studenten om kennis te maken met het personeel en hun kotcoach.

“We vinden het zeer belangrijk dat studenten zich vanaf het begin thuis voelen op kot”, aldus Bart Geelen, afdelingshoofd Studentenhuisvesting. “Daarom staan ons personeel, waaronder de speciaal aangestelde kotcoach Tino, voor hen klaar om al hun vragen te beantwoorden. Ook tijdens het academiejaar kunnen de studenten bij hen terecht. Na de werkuren ontfermt de conciërge zich over hen. Zo hebben ze altijd een persoon waarop ze kunnen rekenen tijdens hun verblijf aan de VUB.”

Groei aan populariteit Engelstalige bachelors

De inschrijvingsperiode aan de VUB is nog volop bezig. Toch ziet de universiteit een stijgende trend in haar Engelstalige bacheloropleidingen ‘Business Economics’ en ‘Linguistics and Literary Studies’. ​ Een goede zaak, vindt rector Jan Danckaert: 

Al sinds haar ontstaan is de VUB door haar ligging in de hoofdstad van Europa een internationale universiteit met ongeveer 25% internationale studenten. Naast Nederlandstalige opleidingsprogramma’s, biedt de VUB ook Engelstalige opleidingsprogramma’s aan die rekening houden met vraag en aanbod. Dat aanbod maakt deel uit van de universiteit haar ambitie om buitenlandse studenten aan te trekken om zo haar internationale aantrekkingskracht te behouden.  Een vraag gestimuleerd door Vlaanderen én Europa en de nood op de arbeidsmarkt aan profielen waarvoor we ook internationaal moeten kunnen werven.”

Ook opleidingen als Burgerlijk Ingenieur, Handelsingenieur en Geneeskunde doen het goed. De aanmeldingsperiode voor inschrijvingen voor academiejaar 2023-2024 loopt nog tot 30 september.

Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck Woordvoerder en algemeen perscontact (beschikbaar op maandag, dinsdag en woensdagvoormiddag)
CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel