Mangrovebossen verschuiven niet automatisch mee met veranderende klimaatzones

Mangrovebossen verschuiven niet automatisch mee met veranderende klimaatzones

In een recente publicatie werkte het team van Professor Tom Van der Stocken van de onderzoeksgroep Ecology, Biodiversity, and Genetics van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) samen met collega-onderzoekers van de UCLA, Moss Landing Marine Laboratories, de Universiteit van Michigan en NASA’s Jet Propulsion Laboratory om beter te begrijpen hoe mangrovebossen aan de westkust van Noord-Amerika onderhevig zijn aan klimaatverandering.

 

“De verspreiding van veel soorten op aarde wordt beïnvloed door temperatuur, wat de poolwaartse verschuiving of uitbreiding van soorten in een opwarmend klimaat verklaart”, aldus Van der Stocken. “Die poolwaartse verschuiving zien we ook voor mangrovebossen, maar we stellen ook vast dat er plaatsen zijn waar dit niet even snel of niet gebeurt, zoals aan de westkust van Noord-Amerika”.

Mangrovebossen zijn erg productieve kustecosystemen die voorkomen in tropische en subtropische gebieden. Omdat ze zich bevinden in de intergetijdenzone, op de overgang tussen het land en de zee, bieden ze bescherming tegen kusterosie, maar ze ondersteunen ook in hoge mate biodiversiteit en dragen in belangrijke mate bij aan koolstofopslag.

De studie toont aan dat waar klimaatverandering in verschillende regio’s leidt tot poolwaartse verschuiving van mangrovebossen, deze uitbreiding aan de westkust van Noord-Amerika vandaag wordt gelimiteerd door oceaanstromen. “Om nauwkeurige voorspellingen te kunnen maken, moeten we de soortspecifieke verspreidingskenmerken in rekening nemen”, legt Van der Stocken uit. “We maken gebruik van geavanceerde simulaties om te begrijpen hoe de zaden en vruchten van mangroves via oceaanstromen nieuwe gebieden kunnen koloniseren.” Voor de simulaties maakte het team gebruik van de data van het Estimating the Circulation and Climate of the Ocean (ECCO) Consortium.

Het team benadrukt de integratieve en holistische aanpak van het onderzoek, waarbij verschillende wetenschappelijke disciplines samenkomen om de huidige en toekomstige verspreiding van soorten te begrijpen.

"Het is als een Sherlock Holmes-mysterie waarbij we relevante processen en mechanismen trachten te identificeren en integreren om op die manier de distributie van soorten en hun interactie met klimaatverandering beter te begrijpen”, besluit Van der Stocken.

 


De studie werd gepubliceerd als:

Cavanaugh, K.C., Carroll, D., Bardou, R. and T. Van der Stocken (2024). Dispersal limits poleward

expansion of mangroves on the west coast of North America. Ecography: e07288. doi:

10.1111/ecog.07288

https://nsojournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ecog.07288
https://ecco-group.org/storymaps.htm?id=98

Contact

Contact:

Tom.Van.Der.Stocken@vub.be

Tel: +32 (0)2 629 34 20

 

WE
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel