Lunchdebat VUB-professor Wim Distelmans “Euthanasie voor assisen. Impact op de praktijk”

Lunchdebat VUB-professor Wim Distelmans “Euthanasie voor assisen. Impact op de praktijk”

Vrijdag 4 juni 2021 – 12u30-14u – via live-stream

In 2020 kwamen drie artsen voor assisen, omdat ze in 2010 euthanasie hadden uitgevoerd bij Tine Nys, een vrouw met zware psychische problemen. De artsen werden vrijgesproken. Maar Wim Distelmans, professor Palliatieve Geneeskunde aan de VUB en voorzitter van de euthanasiecommissie, maakt zich zorgen over de gevolgen van deze assisen zaak voor de praktijk.

Op vrijdag 4 juni as. organiseert hij hierover een debat. Als moderator spreekt hij met de LEIF*-artsen Dirk Van Eyken en Patrick Wyffels over hun ervaringen na het proces. Vragen die op het debat aan de orde komen:

  • Wat voor effecten heeft het gehad op de patiënten? Is het taboe groter geworden?
  • Wat betekent het voor de betrokkenheid van de familie van de patiënt?
  • Gaan artsen anders om met euthanasieverzoeken?
  • Zijn artsen terughoudender?
  • Maken artsen zich meer zorgen over hun juridische positie?

U kunt zich inschrijven op [email protected]

 

Meer info

Wim Distelmans, [email protected], 0475-67 14 51

 

*Over LEIF:

LEIF is het Levenseinde Informatie Forum, een open initiatief van mensen en verenigingen die streven naar een waardig levenseinde voor iedereen, waarbij respect voor de wil van de patiënt voorop staat.

GF
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel