Lancering van vrijzinnige tijdscapsule op erfgoeddag

Vlag Brussels Studentengenootschap, lessen niet-confessionele zedenleer en VUB-hoofdgebouw M bewaard voor nageslacht

Op Erfgoeddag, op zondag 22 april 2018, lanceert het centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven (CAVA), op symbolische manier een Vrijzinnige Tijdscapsule. Overal in Vlaanderen en Brussel vind je vrijzinnig humanistisch erfgoed. CAVA ging voor Erfgoeddag op zoek naar wat de vrijzinnig humanistische gemeenschap belangrijk, leuk, grappig en typisch vrijzinnig vindt. Het vroeg aan organisaties, groepen en personen welke erfgoedstukken bewaard moeten worden voor de volgende generaties. De inzendingen worden op Erfgoeddag tentoongesteld.

Coördinator Frank Scheelings:

"Vlaanderen is in snel tempo geseculariseerd. Hoog tijd dus om meer aandacht te besteden aan het vrijzinnig en humanistisch erfgoed en het meer plaats te geven in onze geschiedenis."

De rondvraag van CAVA levert zeer diverse ‘nominaties’ op. Als iconisch voorwerp kan de vlag van het Brussels Studentengenootschap (zie foto) zeker tellen. De foto’s en tekstjes van kinderen uit de lessen niet-confessionele zedenleer zijn op zijn minst charmant te noemen. En de televisie-uitzendingen van Lichtpunt blijven voor volgende generaties zeker interessant.

Ook Caroline Pauwels, rector van de Vrije Universiteit Brussel, steekt een erfgoedstuk in de tijdscapsule. Zij koos namens de VUB voor het ellipsvormige M-gebouw (zie foto) dat zich op de campus in Etterbeek bevindt. Dit iconische gebouw is een ontwerp van architect Renaat Braem (1910-2001). Op zoek naar een vorm die het gedachtegoed van de VUB symboliseerde kwam hij terecht bij de ellips. Die kan “oneindig veel vormen aannemen, is dynamisch en staat voor a-dogmatisch denken, een heliocentrisch wereldbeeld en de oneindige zoektocht naar de wetenschappelijke waarheid”. Hij verwerkte die gedachte in alle onderdelen van het gebouw: de reliëfs op de luifel verwijzen o.a. naar het Vrij Onderzoek en de muurschilderingen op de verschillende verdiepingen beelden de ontwikkeling van het leven en de mens weer. Sinds 2007 is het gebouw een beschermd monument van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Tijdens de Irisfeesten in Brussel (op zaterdag 5 mei) wordt het opengesteld voor het brede publiek.

Programma

Je kan de tentoonstelling doorlopend bezoeken van 10u tot 17u. Ook de filmpjes worden doorlopend vertoond.

Praktisch

Zondag 22 april

Vita Humana
Prinsenhoflaan 29
3680 Maaseik

Over CAVA

CAVA verzamelt, bewaart en beheert het erfgoed en het archief van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en van de vrijzinnig-humanistische gemeenschap in Vlaanderen en Brussel. Het komt op voor het immaterieel erfgoed en het adviseert administraties over bewaring in een digitale omgeving.

Contacteer ons
Frank Scheelings Archivaris, Vrije Universiteit Brussel
Sarah Jansssens Marketing & communicatie, Vrije Universiteit Brussel
Sofie Vanobbergen Medewerker universiteitsarchief, Vrije Universiteit Brussel
Frank Scheelings Archivaris, Vrije Universiteit Brussel
Sarah Jansssens Marketing & communicatie, Vrije Universiteit Brussel
Sofie Vanobbergen Medewerker universiteitsarchief, Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel