'Kunst werkt altijd'

'Kunst werkt altijd'

Curator en VUB-professor Hans De Wolf is mede-curator van HARMO-POWER, de eerste internationale Jinan Biënnale

Op 12 december 2020 vond de openingsceremonie van de eerste Jinan Internationale Biënnale plaats. VUB-professor Hans de Wolf maakt deel uit van het curatorenteam met als hoofdcurator Fan Di’An, president van de Central Academy of Fine Arts van Beijing (CAFA). De Wolf: “Als een van drie buitenlandse curatoren in een team van 10 had ik zo de gelegenheid om in volle coronatijd een aantal van onze kunstenaars, die volkomen op droog zaad zaten, nieuw werk te laten produceren, gefinancierd door onze Chinese gastgever.”

Jinan is de hoofdstad van Shandong, een van de meest dynamische provincies in China. De Biënnale brengt nu meer dan 150 grote namen naar Jinan, waaronder dus ook verschillende Belgen. Voor deze uitzonderlijke tentoonstelling maakten Emmanuel Van Der Auwera en Song Dong nieuwe installaties. Zeer opvallend is ook een indrukwekkende serie schilderijen van de Congolose kunstenares Géraldine Tobe.

De Biënnale de Jinan is voorlopig niet moeten sluiten en een enorm succes.  Op een gemiddelde zondag komen er 15.000 mensen langs en staan er lange rijen bezoekers aan te schuiven. De Wolf: “Dit is het eerste omvattende project in de beeldende kunsten in het post-corona tijdperk in China.  De duizenden bezoekers per dag maken duidelijk dat mensen nood hebben aan KUNST om terug zin en betekenis aan hun leven te geven.  Het illustreert verder dat kunstenaars als eerste begrijpen dat na corona niets meer zal zijn zoals voorheen. Het illustreert ook dat de inventiviteit en de durf die hun engagement kenmerkt altijd de bovenhand zal halen. Kunst werkt altijd.”

De Biënnale van Jinan loopt nog tot midden maart.

Contact:

Hans De Wolf

[email protected]

0495 733 158

LW
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel