Kunst geïnspireerd door baanbrekend onderzoek naar mycelia aan de VUB

Kunst geïnspireerd door baanbrekend onderzoek naar mycelia aan de VUB

De Whitehouse Gallery in Brussel opent deze week een unieke tentoonstelling van werk door kunstenares Isabel Fredeus, waarin wetenschap en kunst op innovatieve wijze samenkomen. De tentoonstelling is het resultaat van een jaar durende samenwerking tussen Fredeus en Elise Elsacker van de onderzoeksgroep microbiologie aan Vrije Universiteit Brussel (VUB). Centraal in de tentoonstelling staat het gebruik van mycelia – het netwerk van schimmeldraden die fungeren als de "wortels" van paddenstoelen – in artistieke creaties.

Sculptuur uit hout, begroeid met mycelium. Afbeelding © Elise Elsacker
Sculptuur uit hout, begroeid met mycelium. Afbeelding © Elise Elsacker

 

Fredeus, bekend om haar werken in glas en keramiek, begon haar experimenten met mycelium ongeveer een jaar geleden in het laboratorium van de VUB. Onder begeleiding van Elsacker voerde ze verschillende tests uit om mycelia te integreren in haar sculpturen. Het werkproces was een nauwe samenwerking tussen kunstenaar en wetenschapper, waarbij het groeiproces van het mycelium op houtsculpturen van Fredeus centraal stond.

De tentoonstelling toont onder meer een installaties waarin houten sculpturen langzaam door waterdruppeltjes met myceliumcellen wordt "bedekt". Dit groeiproces is vergelijkbaar met de natuurlijke manier waarop mycelium zich in het bos verspreidt en hout afbreekt.

"De dialoog tussen kunst en wetenschap was een cruciaal aspect van dit project," legt Elsacker uit. "We hebben intensief samengewerkt om het juiste type hout en myceliumstammen uit onze collectie te matchen, en verschillende prototypes getest om de beste omstandigheden voor het experiment te creëren."

Het project werd niet zonder uitdagingen voltooid. De techniek om het mycelium op de juiste manier te laten groeien in een glazen omgeving vereiste meerdere pogingen, waarbij onder andere steriele omstandigheden en een optimale vloeibare voedingsbodem voor het mycelium essentieel waren.

"We moesten nauwkeurig werken om besmettingen te voorkomen en het juiste systeem te ontwerpen waarmee de myceliumcellen konden worden verspreid. Onze samenwerking benadrukt de innovatieve manieren waarop kunstenaars en wetenschappers elkaar kunnen versterken." aldus Elsacker.
Creatie van de sculpturen met mycelium vergde het uittesten van verschillende laboratoriumopstellingen. Afbeelding © Elise Elsacker
Creatie van de sculpturen met mycelium vergde het uittesten van verschillende laboratoriumopstellingen. Afbeelding © Elise Elsacker
Zodra een ideale opstelling werd gevonden, experimenteerden de onderzoekers met verschillende myceliumstammen om het gewenste resultaat te bekomen. Afbeelding © Elise Elsacker
Zodra een ideale opstelling werd gevonden, experimenteerden de onderzoekers met verschillende myceliumstammen om het gewenste resultaat te bekomen. Afbeelding © Elise Elsacker

De tentoonstelling in de Whitehouse Gallery loopt parallel met de Biënnale van Enghien, waar Fredeus eveneens installaties tentoon stelt.

 

Praktische informatie:

Tentoonstelling ‘Fungal Affair’ van 12/09 tot 10/10

Whitehouse Gallery, Chaussée de Charleroi 54, 1060 Brussel

Vernissage September 12, 17-21h

Exceptional opening hours: Vrij, Za, Zo 11-18h

Artist talk Isabel Fredeus & Elise Elsacker: Zo 15/09, 14h

Meer info: A Fungal Affair | Whitehouse Gallery


Contact:

Elise Elsacker: Elise.Vanden.elsacker@vub.be

Isabel Fredeus: Isabel.fredeus@vub.be

Koen Stein
Koen Stein Perscontact wetenschap & innovatie

 

 

WE
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel