Kenniscentrum Data & Maatschappij van VUB, KU Leuven en UGent lanceert lerend netwerk ‘AI en ethiek in de praktijk’

Kenniscentrum Data & Maatschappij van VUB, KU Leuven en UGent lanceert lerend netwerk ‘AI en ethiek in de praktijk’

Artificiële intelligentie is een van de meest besproken technologieën van dit moment. En hoewel de bedrijfswereld deze technologie de laatste jaren enthousiast omarmd heeft, rijzen er bij vele bedrijven en overheden nog vragen over de ethische en juridische valkuilen ervan. De uitdagingen zijn meestal bekend, maar vaak is het uitdagend hier in de praktijk mee rekening te houden in AI-projecten. Om hierop in te spelen organiseert het Kenniscentrum Data & Maatschappij (KDM), een lerend netwerkevent op woensdag 14 december rond artificiële intelligentie en ethiek. Tijdens de eerste bijeenkomst van dit lerend netwerk ‘AI en ethiek in de praktijk’ nodigt Kenniscentrum Data & Maatschappij iedereen uit die in zijn professionele praktijk stoot op ethische uitdagingen met betrekking tot datagedreven toepassingen en AI.

Het Kenniscentrum Data & Maatschappij krijgt regelmatig de vraag van overheden en bedrijven hoe zij aan de slag moeten met artificiële intelligentie en hoe ze daarbij aandacht kunnen hebben voor de maatschappelijke impact van de technologie. Om de kennisdeling tussen de academici, overheden en de bedrijfswereld te stimuleren lanceert het KDM, bestaande uit de 3 universitaire onderzoeksgroepen imec-SMIT-VUB, CiTiP van KU Leuven en imec-MICT-UGent, een lerend netwerk om experts rond Artificiële Intelligentie met elkaar in contact te brengen zodat zij hun ervaringen, kennis en inzichten kunnen delen. Het doel is om ‘ethics officers’, digitale ethici en gelijkaardige profielen samen te brengen om van elkaar te leren en samen oplossingen te zoeken voor maatschappelijke uitdagingen.

Het Kenniscentrum Data & Maatschappij maakt deel uit van het Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en krijgt steun van de Vlaamse overheid (EWI).

Inschrijven kan via volgende link: https://www.eventbrite.com/e/ai-en-ethiek-hoe-doe-je-dat-ai-and-ethics-how-do-you-do-it-tickets-460688550857

 

Agenda

15u30: welkomstwoord

15u40: keynote speaker: Douwe Schmidt (Project Manager Public Tech bij de Gemeente Amsterdam)

16u00: het lerend netwerk ‘Ethiek in de praktijk’

16u20: co-creatie en discussie rond ideeën voor en doelstellingen van het lerend netwerk

17u00: open stage ‘Hoe pak jij ethiek momenteel aan in de praktijk?’

17u30: netwerkborrel

19u: einde


Meer informatie:

Pieter Duysburgh 0486 79 42 04

Sam Jaspers
Sam Jaspers Perscontact wetenschap & onderzoek

 

 

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel