Inheemse bevolking rond het Titicacameer onder druk door watervervuiling

Inheemse bevolking rond het Titicacameer onder druk door watervervuiling

De onderzoeksgroep HYDR van de VUB organiseert op 6 juli het symposium Intersecting water, environmental justice, and human rights. Tijdens het VUB-symposium gaat de "Humble Waters", een videodocumentaire over de ervaringen van de Aymara, een inheemse Andesgemeenschap die in de buurt van het Titicacameer woont, in wereldpremière.

Het Titicacameer grenst aan zowel Bolivia als Peru en is het grootste zoetwatermeer van het Zuid-Amerikaanse continent, met een oppervlakte van meer dan achtduizend vierkante kilometer. Het ligt op een hoogte van 3.812 meter boven de zeespiegel, waardoor het het hoogst bevaarbare ​ meer ter wereld is. Het meer wordt gevoed door 25 rivieren uit de omliggende hooglanden en stroomt niet af naar de zee, waardoor
​vervuiling zich in hogere concentraties ophoopt, gezien de retentietijd van het systeem van meer dan 1000 jaar.

"De documentaire werpt haar licht op de unieke relatie van de Aymara-gemeenschap met water", zegt Afnan Agramont Akiyama, een postdoctoraal onderzoeker aan de VUB en mede-organisator van het symposium. "De inheemse gemeenschap heeft te maken met watervervuiling in het meer, waar ze van afhankelijk zijn voor hun overleven. Watervervuiling en vervuiling door zwerfplastiek veroorzaken vissterfte, waardoor de lokale inheemse gemeenschappen het moeilijjk krijgen. De documentaire van een half uur vertelt het verhaal van de lokale strijd voor milieurechtvaardigheid en de inspanningen van de Aymara-bevolking om hun mensenrechten gerespecteerd te krijgen temidden van groeiende sociale en milieudruk."

Chief Antonio Alarcon, van een van de Aymara-gemeenschappen, de Chojasivi, zou oorspronkelijk het symposium in Brussel bijwonen, maar vanwege administratieve problemen kon hij zijn visum niet op tijd regelen. In plaats daarvan wordt het symposium geopend door de Boliviaanse ambassadeur in Brussel.

Het symposium vindt plaats op donderdag 6 juli, in zaal I.0.02, van 14:00 tot 19:00 uur.

Voor meer informatie:

Afnan Agramont Akiyama +32 465 33 61 59

Bekijk hier een voorproefje van de documentaire.

https://vrije-universiteit-brussel-vub.idloom.events/intersecting-water-environmental-justice-and-human-rights

Plastiekvervuiling aan het Titicacameer: de lokale bevolking tijdens een opkuisactie (foto Afnan Agramont Akiyama
Plastiekvervuiling aan het Titicacameer: de lokale bevolking tijdens een opkuisactie (foto Afnan Agramont Akiyama
Plastiekvervuiling aan het Titicacameer: de lokale bevolking tijdens een opkuisactie (foto Afnan Agramont Akiyama
Plastiekvervuiling aan het Titicacameer: de lokale bevolking tijdens een opkuisactie (foto Afnan Agramont Akiyama
Story image

 

 

 

WE
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel