Indrukwekkende VUB- en KASK-performance voert ons terug naar de oermens

Indrukwekkende VUB- en KASK-performance voert ons terug naar de oermens

Bijna 1000 mensen zijn de afgelopen drie dagen gaan kijken naar Laetoli Amfitheater, een performance op het strand van Oostende waarbij kunstenaar Honoré d’O twee bulldozers en acteurs in de denkbeeldige voetsporen laat lopen van de vroege hominiden in Tanzania. De productie, een samenwerking tussen de Vrije Universiteit Brussel, KASK in Gent en Theater aan Zee, wil ons terugvoeren naar de sporen van de eerste rechtop lopende mensen, met als achterliggend idee dat we eigenlijk in de loop van de voorbije 3,6 miljoen jaar zo goed als niet veranderd zijn.

“We willen antwoorden bieden op vragen als ‘Wat is een mens?’, ‘Wie zijn we?’ of ‘Van waar komen we?’. De antwoorden op die vragen liggen verborgen in een eeuwig geheugen waartoe we geen toegang meer hebben”, zegt curator en VUB-professor Hans De Wolf.

Het Laetoli Amfitheater verwijst naar de door de Britse antropologe Mary Leakey opgegraven voetsporen van een vrouw en een kind in Laetoli, in de buurt van Olduvai, waar de Leakeys eerder het befaamde Australopithecus-skelet van Lucy hadden opgegraven. Het is het enige menselijke voetspoor van die leeftijd dat ooit gevonden is en het eerste bewijs dat er in die tijd al mensachtigen waren die op twee benen liepen. Het Laetoli-voetspoor is gevonden in een laag vulkanische as, die later bedekt werd met sediment, waardoor het bewaard bleef.

Honoré d’O wekt de oude voetafdruk op het strand weer tot leven. Een grote bulldozer graaft op het sportstrand nabij het Thermae Palace een indrukwekkend amfitheater uit. Een tweede bulldozer strijkt vervolgens het spoor van zijn voorganger effen, waarna er acht acteurs elk een voetspoor in het maagdelijke zand van het amfitheater achterlaten. Het spoor verdwijnt als de eerste bulldozer van achteruit de voetsporen wist, waarna de zee het volledige amfitheater weer inpalmt en het verdwijnt. “Honoré d’O wil met zijn performance onder andere aangeven dat we maar een zucht van de mensen van Laetoli verwijderd zijn”, zegt De Wolf.


Meer info:

Professor Hans De Wolf

tel. +32 495 73 31 58

[email protected]

LW
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel