FARI - een nieuw Artificial Intelligence for the Common Good Institute in Brussel

FARI - een nieuw Artificial Intelligence for the Common Good Institute in Brussel

VUB, ULB en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest lanceren nieuw Artificial Intelligence for the Common Good Institute tijdens Belgische AI-week.

Annemie Schaus en Caroline Pauwels, respectievelijk rectoren van de ULB en de VUB kondigen vandaag  trots de lancering aan van FARI, het gloednieuwe Artificial Intelligence for the Common Good Institute. De lancering werd bekrachtigd door de ministers van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Barbara Trachte en Bernard Clerfayt.

FARI is een unieke samenwerking die meer dan driehonderd onderzoekers in AI en aanverwante disciplines samenbrengt rondom projecten die het algemeen belang dienen. Het instituut zal onderzoek doen naar betrouwbare, transparante, toegankelijke kunstmatige intelligentie en de toepassing daarvan bevorderen. FARI wil het Brussels Gewest en haar inwoners helpen de hedendaagse uitdagingen aan te pakken, zoals bijvoorbeeld vervoer, duurzame ontwikkeling en gezondheidszorg. Het instituut zal ook burgerraadplegingen houden om te bepalen hoe AI en algoritmen het dagelijks leven kunnen verbeteren. Onderzoekers van FARI gaan projecten opzetten waarbij de burgers actief worden betrokken. En ook zal het nieuwe instituut AI-opleidingen in de regio versterken.

Het instituut wil een brug slaan tussen AI-deskundigen, burgers, bedrijven en lokale organisaties. Het zal drie hubs hebben: een Research & Innovation Hub, een Think Tank over AI, Data Maatschappij, en een AI Test and Experience Hub.

Het instituut is nu officieel van start gegaan, waarbij in 2021 de focus ligt op proefprojecten en outreach-activiteiten (conferenties, partnerships). Het zal in april 2021 zijn intrek nemen in de BeCentral-kantoren.

 

Voor meer informatie: www.fari.brussels

Voor meer informatie over het instituut: Pr Hugues Bersini [email protected] (FR, ENG) & Pr Ann Nowé ([email protected]).(NL,ENG)

Voor meer informatie over het 2021 programma: Hans de Canck voor VUB ([email protected]) (NL, ENG) en Carl Mörch voor ULB ([email protected])(FR, ENG)

 

 

CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel