Expertenlijst zomer 2024

Expertenlijst zomer 2024

Het is zomer en de grote vakantie is begonnen. In dit overzicht reiken we een aantal VUB-experts aan op uiteenlopende onderwerpen zoals vakantie en stress, reizen of thuis blijven, zomerliefde, droogte en klimaatverandering, fauna en flora, gezondheid in de zon en nog veel meer.

Droogte & klimaatverandering

Droogte & overstromingen

Waarom krijgen we steeds langere periodes van droogte? Wat kunnen we doen om gezinnen, natuur, landbouw en industrie weerbaarder te maken tegen droogte? Hoe voorkomen boeren het best een mislukte oogst door droogte? Hoe ga je zelf het beste om met droogte? Hoe waterverbruik verminderen? Hoe ecologisch verantwoord omgaan met water, bijvoorbeeld tijdens een hittegolf? Het voorbije halfjaar was het natste sinds het begin van de metingen Wat betekent dit voor de rest van de zomer?

Hydroloog Marijke Huysmans
Marijke.huysmans@vub.be
​Telefoonnummer te verkrijgen via de perswerking

Klimaatopwarming

Juni was de warmste junimaand ooit gemeten, maar is tegelijk is ook zelden zo nat begonnen. Hoe komt dit? Wat betekent dit voor de rest van de zomer? Wordt het in de toekomst tijdens de zomer nog warmer door klimaatopwarming?

Klimaatwetenschapper Wim Thiery (met verlof tot 5 augustus)
wim.thiery@vub.be
​0485 708 018

Fauna & flora

Insecten

Zijn er nu meer of net minder insecten dan in andere zomers, en aan wat valt dat te wijten? Hoe zit het met de bijen, en hun belangrijke rol als bestuivers? Hoe zit het met de opkomst van de Aziatische hoornaar? Wat is het verschil met andere wespen? Er wordt een zomer boordevol muggen verwacht. Hoe gaan we hier mee om? Hoe zit het met de opmars van de tijgermug? Zijn zulke muggen gevaarlijk om ziektes over te dragen? Hoe weet je dat je gestoken bent door zo’n mug?

Bioloog Thomas Merckx
thomas.merckx@vub.be
​0471 10 47 83

Gezondheid in hitte en de zon

Hoe kan je je fysiek wapenen tegen hitte? Hoe kan je de schadelijke gevolgen van hoge termperaturen op je gezondheid voorkomen of behandelen? Wat doet hitte met ons lichaam, wanneer wordt het gevaarlijk? Hoe kunnen we ons beschermen? Voor wie is het gevaarlijk? Wat betekent de factor op een zonnecrème? Wat doe je het best bij muggen- en insectenbeten? Hoe bescherm je je ogen het best tegen de zon? Wat kan je doen bij overmatig zweten?

Huisarts Dirk Devroey
Dirk.devroey@vub.be
​0475 85 38 12

Gezondheid en welzijn

Hoe ga je om met reisstress (op de luchthaven, in het verkeer, tijdens planning)? Eerste hulp bij vakantiestress! En wat met Staycation? Is het voor je mentale gezondheid een goed idee om deze zomer thuis te blijven in plaats van op reis te gaan? Hoe ga je om met FOMO? Hoe zorg je ervoor dat je je goed voelt in je eigen omgeving? Wat met vakantieblues? En hoe kan je het langst van je vakantievibes blijven genieten wanneer terug aan het werk. Waarom zijn er zovele spanningen tussen koppels tijdens het jaarlijks verlof,… Waaraan besteden jongeren hun vrije tijd tijdens de zomer?

Hubert Van Pyenbroeck
hubert.van.puyenbroeck@vub.be
​0494 70 07 27

Mobiliteit

Hoe kan je zo ecologisch mogelijk op reis? Welk vervoersmiddel is het meest duurzaam? Welke alternatieven voor het vliegtuig zijn er? En als je met de auto gaat: hoe rij je het meest ecologisch? Hoe zit het met het luchtvaartverkeer?

Mobiliteitsexperten van Mobilise:

Imre Keseru
imre.keseru@vub.be

Sara Tori
sara.marie.tori@vub.be

Koen Mommens
koen.mommens@vub.be

Geert te Boveldt
geert.te.boveldt@vub.be

Philippe Lebeau
philippe.lebeau@vub.be

Slapen

Hoe slaap je goed in een periode van hitte? Hoe hou je een goed bioritme op reis? ​ Hoe slaap je beter op verplaatsing (bv. op reis)? Wat als je reisgenoot snurkt? Wat is de impact van de klimaatsverandering op de slaap?

Somnoloog Olivier Mairesse
Olivier.mairesse@vub.be
​0478420718

Prof. dr Miche De Meyer
​Fac. Medicine & Pharmacology, UTC (University Dental Center) (VUB)
​expertise: klinisch en research: snurken als klinisch signaal, obstructief slaap apneu, orofaciale dysfuncties & pijn: sleep en waak gerelateerd, behandeling snurken
miche.de.meyer@vub.be
​0495 927 273

Werk

Hoe bereid je je voor om weer aan het werk te gaan? Hoe ga je best om met stress en voorkom je burn-out? Hoe behoud je een goede werk-privé balans, met genoeg ruimte voor vrije tijd? Hoe focus je je het best op je werk met alle afleidingen in de zomer? Hoe creëer je discipline tijdens relaxte zomermaanden?

Arbeids- en organisatiepsycholoog Tim Vantilborgh

Tim.vantilborgh@vub.be

0485 60 40 78

 

Zee

Waarom is er eb en vloed? Wanneer is de zee warm genoeg om in te zwemmen? Hoe pas je op voor zandbanken? Wat bij een gevaarlijke stroming? Waarom is zeewater zout? Welke dieren leven in de zee? Wat bij een kwallenbeet?

Mariene bioloog Marc Kochzius

Marc.kochzius@vub.be
​0470 264 978

Zomerliefde

Waarom worden mensen verliefd op vakantie? Waarom bestaat er zoiets als zomerliefde? Heeft de zon invloed op onze relaties?

prof. Dr. Hubert Van Puyenbroeck
​expertise: Gezins-, Familie en Intieme Relaties
hubert.van.puyenbroeck@vub.be
​+32 494 70 07 27


Sam Jaspers
Sam Jaspers Woordvoerder a.i.

 

 

 

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel