VUB-expertenlijst geopolitiek

VUB-expertenlijst geopolitiek

Met uitdagingen zoals de toekomst van de NAVO in een veranderende geopolitieke context, de impact van migratiestromen op het Europese beleid, en de vraag hoe Europa zijn digitale soevereiniteit kan versterken, staan we voor boeiende en complexe tijden. Om duiding te bieden bij deze actuele vraagstukken, delen de academische experten van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) graag hun expertises en analyses. De thema’s die onze internationale agenda bepalen – van defensie en handelsrelaties tot migratie en de invloed van technologie op onze democratieën – komen allemaal aan bod. Deze lijst wordt regelmatig aangevuld.

Welke rol spelen buitenlandse mogendheden zoals de VS, China en Rusland in de politieke dynamiek van het Midden-Oosten? Welke invloed hebben nationale bewegingen in het Midden-Oosten op de rest van de wereld? Hoe zit het met de strategie van de EU in het Midden-Oosten?

  • Prof. Dr. Koert Debeuf
    Expertise: internationale politiek, met focus op Midden-Oosten gerelateerde topics (geschiedenis, politiek, Europa en de islam, Europees buitenlands beleid…)
    ​info_bsog@vub.be
    ​+ 32 496 61 43 75

Wat is de toekomst van de NAVO in een tijdperk van geopolitieke verschuivingen? Hoe kan Europa beter samenwerken op het gebied van defensie en veiligheid? Welke lessen kan de EU trekken uit recente militaire conflicten?

  • Prof. Dr. Alexander Mattelaer
    ​Expertise: Defensiestudies, Diplomatie, Politiek van de Europese Unie, Veiligheid, vrede en conflicten
    ​+32 495 25 16 72

Hoe kan academische diplomatie bijdragen aan internationale samenwerking? Wat is de impact van internationalisering op universiteiten in Europa? Welke strategieën kunnen academische instellingen gebruiken om globalisering te omarmen?

  • Prof. Dr. Romain Meeusen
    ​Expertise: Internationale samenwerking en academische diplomatie.
    Romain.Meeusen@vub.be
    ​02 629 27 32

Hoe verandert de economische relatie tussen de EU en China? Wat zijn de gevolgen van protectionisme voor de wereldeconomie? Hoe kan Europa sterker staan in handelsbesprekingen?

  • Prof. Dr. Sven Van Kerckhoven
    ​Expertise: Internationale politieke economie en handelsbeleid.
    Sven.Van.Kerckhoven@vub.be
    ​+32 3 614 80 01

Welke rol speelt Europa in het versterken van de trans-Atlantische samenwerking? Hoe kunnen EU-lidstaten bijdragen aan een veerkrachtigere defensiestrategie? Wat betekent de opkomst van China voor de NAVO?

  • Prof. Dr. Luis Simon
    ​Expertise: Europese veiligheids- en defensiepolitiek, trans-Atlantische betrekkingen (in het Engels)
    luis.simon@vub.ac.be
    ​+32 474 48 26 16

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor Europa op het gebied van migratiebeleid? Hoe beïnvloeden migratiestromen de politieke stabiliteit binnen de EU? Welke rol speelt diversiteit in de toekomst van Europese samenlevingen?

  • Prof. Dr. Ilke Adam
    ​Expertise: Migratiebeleid, integratiebeleid, anti-discriminatie en anti-racistisch activisme, EU-Afrika samenwerking migratie, migratie informatiecampagnes
    Ilke.adam@vub.be
    ​+32 476 38 87 27
  • Florian Trauner
    Expertise: EU-beleid op gebied van migratie, asiel en interne veiligheid
    ​+32 485 24 65 51

Wat is de rol van Europa in de wereldwijde strijd om digitale soevereiniteit? Hoe kan e-governance bijdragen aan democratische processen? Wat zijn de gevolgen van kunstmatige intelligentie voor internationale samenwerking?

  • Prof. Dr. Jamal Shahin
    ​Expertise: Impact van het internet op de beleidsvorming, politieke participatie in de EU en globaal. Nieuwe vormen van sociale en politieke organisatie op mondiaal niveau en hun effect op besluitvorming. Communicatie EU op binnenlandse en internationale podia
    jamal.shahin@vub.be
    ​0474 480 974

 

 

 

 

 

 

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel