Eiwit xCT belangrijke schakel in afremmen groei pancreaskanker en beperken neerslachtigheid

Eiwit xCT belangrijke schakel in afremmen groei pancreaskanker en beperken neerslachtigheid

Het eiwit xCT, dat een belangrijke rol heeft als transportmolecule in de cel, zou in de toekomst een rol kunnen spelen bij de behandeling van kankers. Dat ontdekten onderzoekers aan de VUB. Het onderzoek is het resultaat van een synergie tussen de onderzoeksgroepen van neurowetenschapper Ann Massie van het Laboratory of Neuro-Aging & Viro-Immunotherapy, en pancreaskankerexpert Ilse Rooman van het Laboratory for Medical and Molecular Oncology. Uit hun recente studie op muizen blijkt dat het gericht aanpakken van het eiwit niet alleen de groei van tumoren kan verminderen, maar ook kan helpen bij het reguleren van de ontstekingsreactie en het verbeteren van de gemoedstoestand.

Door het eiwit genetisch te verwijderen in muizen met pancreaskanker, ontdekten de onderzoekers dat niet alleen de tumorbelasting verminderde, maar ook de ontstekingsreactie in het lichaam en de hersenen. Dit had op zijn beurt een positieve invloed op het immuunsysteem en factoren zoals angst en depressie.

"Pancreaskanker" door Scientific Animations Inc. (gelicenseerd onder CC BY-SA 4.0.)

"Dit onderzoek toont aan dat het manipuleren van xCT verder kan reiken dan alleen het remmen van de tumorgroei," zegt Olaya Lara, PhD onderzoeker in het laboratorium van professor Massie. "Het heeft ook gunstige effecten op andere aspecten van de ziekte, zoals gemoedstoestand, wat een veelomvattende benadering van de behandeling van pancreaskanker zou kunnen betekenen."

Pancreaskanker is een van de meest kwaadaardige vormen van kanker, met een zeer lage overlevingskans. De bevindingen van dit onderzoek bieden een perspectief voor verdere onderzoeken en klinische studies op mensen.

Dit doctoraatsonderzoek van VUB-onderzoekers Olaya Lara en Pauline Janssen werd gepubliceerd in Brain, Behavior and Immunity.

 

Referentie:

Olaya Lara, Pauline Janssen, Marco Mambretti, Laura De Pauw, Gamze Ates, Liselotte Mackens, Jolien De Munck, Jarne Walckiers, Zhaolong Pan, Pauline Beckers, Elisa Espinet, Hideyo Sato, Mark De Ridder, Daniel L. Marks, Kurt Barbé, Joeri L. Aerts, Emmanuel Hermans, Ilse Rooman, Ann Massie (2024) Compartmentalized role of xCT in supporting pancreatic tumor growth, inflammation and mood disturbance in mice. Brain, Behavior, and Immunity, 118, 275-286. https://doi.org/10.1016/j.bbi.2024.03.001


Contact:

Ilse Rooman: ilse.rooman@vub.be

Ann Massie: ann.massie@vub.be

Koen Stein
Koen Stein Perscontact wetenschap & innovatie

 

 

 

 

WE GF
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel