Een bordspel vol Artificiële Intelligentie, het ‘slimme’ geschenk!

Een bordspel vol Artificiële Intelligentie, het ‘slimme’ geschenk!

Op zaterdag 20 november werd het amai!-spel gelanceerd! Een eenvoudig kaartspel waarin je zo snel mogelijk een AI-oplossing bouwt voor een maatschappelijk doel. Met dit spel wil Vlaanderen jong en oud laten kennismaken met een wereld vol artificiële intelligentie.

Een spel voor én door burgers

In het kaartspel bouw je een AI-oplossing zoals een slimme koelkast, een voedingscoach of een afvalsorteerhulp. Deze ideeën voor AI-toepassingen komen van burgers die deelnamen aan ‘amai!’, een project van het Kenniscentrum Data & Maatschappij (imec-SMIT-VUB), en Scivil, het Vlaams Kenniscentrum voor Citizen Science.

“Het amai!-project betrekt burgers bij de ontwikkeling van artificiële intelligentie,” vertelt Annelies Duerinckx, coördinator van Scivil. “Door AI-experts, maatschappelijke experts en burgers samen te brengen rond vier thema’s (klimaat en milieu, mobiliteit, gezondheid, en werk) ontwikkelen we voor elk thema een slimme AI-oplossing op basis van een maatschappelijk relevante vraag. De AI-oplossingen in het kaartspel zijn dus ideeën van de burgers zelf.”

Het AI-kaartspel zit eenvoudig in elkaar met simpele regels en is geschikt voor jong en oud, in de gezinskring of in de klas. Je probeert als eerste een AI-oplossing te bouwen door de juiste kaarten te verzamelen. Spelers moeten bijvoorbeeld data verzamelen, maar ook de ethische aspecten in de gaten houden. De kaarten bevatten leuke afbeeldingen en spelers hoeven niet alle AI-termen te begrijpen om het spel te kunnen spelen. Wie wel graag meer te weten komt over AI, kan de beschrijvingen bij de afbeeldingen lezen.

“Met het spel willen we duidelijk maken dat AI-oplossingen kunnen helpen bij concrete maatschappelijke uitdagingen die burgers belangrijk vinden”, zegt Pieter Duysburgh van het Kenniscentrum Data & Maatschappij (imec-SMIT-VUB). “Zoals bij elke technologische innovatie komen daar vaak ook maatschappelijke uitdagingen bij kijken. Op een speelse manier maken we hier duidelijk dat je bij elke slimme oplossing ook daarover moet nadenken. Zonder ethische kaarten kan je niet winnen!”

AI voor iedereen

Het kaartspel werd gelanceerd bij TADA (ToekomstATELIERdelAvenir), een Brusselse organisatie die kwetsbare jongeren coacht. “De manier waarop TADA werkt, strookt helemaal met ons idee van growth mindset”, zegt Ilse Ooghe, directeur van Scivil en haar zusterorganisatie Brightlab. “Termen als AI zijn alomtegenwoordig en maatschappelijk kwetsbare jongeren moeten daar ook mee in aanraking komen, zodat zij ook klaar zijn voor de uitdagingen van de 21ste eeuw. Het werk van TADA is van onschatbare waarde en we zijn blij daar een kleine steentje aan te kunnen bijdragen.”

Vlaams actieplan AI

Het amai!-project, en dus ook dit kaartspel, past binnen het Vlaams Actieplan AI van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie. Met het actieplan wil minister van Innovatie Hilde Crevits zowel burgers als ondernemingen klaarstomen voor een toekomst met Artificiële Intelligentie. “Artificiële Intelligentie is vandaag overal aanwezig, in grote en kleine toepassingen. Maar voor velen is het nog al te vaak een ver-van-mijn-bed-show” aldus minister Crevits. “Met het kaartspel brengen we AI tot in de huiskamer! Daarmee willen we de kennis over AI vergroten en laten we jong en oud nadenken hoe AI een concrete vraag of probleem kan oplossen in de maatschappij.”

Het kaartspel werd ontwikkeld i.s.m. met spelontwikkelaar Pilipili games en grafisch bureau Atelier Per Twee. Het is geschikt voor iedereen vanaf acht jaar en kan gespeeld worden door twee tot vijf spelers.

Gratis

Men kan het spel gratis afhalen of tegen verzendingskosten (6,50€) bestellen op volgende website: https://amai.vlaanderen/news_items/1842


 

Contacteer Pieter Duysburgh voor meer informatie

pieter.duysburgh@vub.be

+32 486 79 42 04


Meer info:

 

 

 

 

 

ES
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel