Duurzame zuignaptechnologie, ontwikkeld aan de VUB-imec, wint prijs Belgium Builds Back Circular.

Duurzame zuignaptechnologie, ontwikkeld aan de VUB-imec, wint prijs Belgium Builds Back Circular.

Het Brubotics (Human Robotics Research Center) team aan VUB-imec heeft een revolutionaire zelfsluitende en zelfherstellende zuignap ontwikkeld die veel duurzamer is dan die vandaag in industrie gebruikt worden. Om de verdere ontwikkeling ​ te ondersteunen, vielen ze in de prijzen met het project SNAP (Self-closing sustaiNable vAcuum cuPs) bij de oproep ‘Belgium Builds Back Circular’ door FOD Economie en Volksgezondheid naar innovatieve projecten met een circulaire dimensie.

Industriële zuignappen worden onder andere gebruikt in grote magazijnen (bv. pakjesleveranciers) om bestellingen uit te pikken. Ze worden op een robotarm geïnstalleerd en bediend door vacuüm generatoren om goederen aan te zuigen en op te pikken. Bij intens gebruik slijten de zuignappen dus snel en moet de robotarm stilgelegd worden voor onderhoud. “Dankzij SNAP kan dit onderhoud veel langer uitgesteld worden, de nieuwe zuignaptechnologie biedt namelijk drie innovaties. Ten eerste zijn ze gemaakt van een zelf herstellend materiaal, en moeten ze bij perforatie of scheuren niet vervangen worden. Ten tweede zijn ze zelfsluitend, waardoor de compressoren aanzienlijk minder zuigkracht moeten leveren, en dus veel minder stroom zullen verbruiken. Finaal zijn ze ook volledig recyclebaar.” zegt Professor robotica Bram Vanderborght. “Met dit project gaan we met industriële partners aan de slag om deze technologie snel te integreren in de praktijk.” voegt Simon Beckers, business developer bij Brubotics toe. “Voxdale is een designbureau, en zal ons helpen de zuignappen op grote schaal te produceren. Hupico is een industriële integrator, en zal de zuignappen installeren bij vijf bedrijven om ze uit te testen in een aantal reële toepassingen.” zegt Beckers.

Story image

Het zelfherstellende materiaal waaruit de zuignappen zijn vervaardigd, werd reeds 8 jaar geleden door Seppe Terryn ontwikkeld in een unieke samenwerking tussen Brubotics en de onderzoeksgroep Physical Chemistry and Polymer Science.

“Door jarenlang in te zetten op fundamenteel onderzoek, kunnen nu een hele waaier aan toepassingen geïmplementeerd worden in allerlei maatschappelijke niches, en dat is een grote return on investment voor de federale overheid.” besluit Simon Beckers.

De laureaten van de financieringsoproep werden officieel bekendgemaakt op 20 december in aanwezigheid van Minister voor Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal Zakia Khattabi.


Contact:

Simon Beckers: [email protected] - +32 456 33 77 71

Video: https://www.youtube.com/watch?v=ntjHHIjvCeg

Afbeeldingen: https://www.dropbox.com/scl/fo/3wpj9dxzbcvybr6u72w7n/h?rlkey=stknnhe7sp0lnaqwjy4wvccci&dl=0

Koen Stein
Koen Stein Perscontact wetenschap & innovatie

 

 

IR
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel