Drie VUB-doctoraatshouders dingen in oktober mee naar felbegeerde Vlaamse PhD Cup

Drie VUB-doctoraatshouders dingen in oktober mee naar felbegeerde Vlaamse PhD Cup

Dinsdag 5 september 2023 – SciMingo vzw maakte de namen bekend van de zestien wetenschappers die nog in de running zijn om op 19 oktober de felbegeerde Vlaamse PhD Cup in de wacht te slepen. ​ Drie doctoraatshouders van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) haalden de selectie: Diederik Coppitters (Ingenieur), Ellen Roels (Ingenieur) en Annelies Augustyns (Letterkundige). Wie zijn of haar onderzoek op een eenvoudige en doeltreffende manier uit kan leggen aan een breed publiek, wint de Cup.

Diederik Coppitters (Ingenieurswetenschappen)

© Kevin Faingnaert
© Kevin Faingnaert

Diederik Coppitters (°1993) behaalde in 2021 zijn doctoraat aan de VUB en UMONS. Hij zoekt naar veerkrachtigere ontwerpmethoden voor onze energievoorzieningen. Een focus op hernieuwbare energie en energieopslag biedt volgens zijn onderzoek de beste garantie voor een stabiele en veerkrachtige energiemix, ongeacht welke uitdagingen de toekomst brengt.

"Met de energietransitie in volle gang zijn daar nog veel vragen over bij het publiek”, verduidelijkt Diederik Coppitters zijn deelname aan de Cup. “Zo vragen veel mensen zich af hoe we onze energiefactuur opnieuw onder controle kunnen krijgen. Ik wil helderheid scheppen in dat complexe landschap en de voor- en nadelen van nieuwe energietechnologieën verduidelijken, met speciale aandacht voor hun prestaties in een onzekere toekomst."

Ellen Roels (Ingenieurswetenschappen)

© Kevin Faingnaert
© Kevin Faingnaert

Ellen Roels (°1995) werkt als postdoc aan de VUB waar ze in 2023 haar doctoraat behaalde met onderzoek rond zelfherstellende zachte robots. Die robots, vervaardigd uit zachte materialen, kunnen ingezet worden om veilig samen te werken met mensen. Een groot nadeel is dat ze kwetsbaar zijn en sneller beschadigd raken dan robots uit harde materialen, waardoor ze een kortere levensduur hebben. Door zachte robots te vervaardigen uit zelfherstellende materialen kunnen ze genezen van schade en wordt hun levensduur verlengd, wat een economisch én ecologisch voordeel oplevert.

"Veel onderzoek wordt gefinancierd met belastinggeld. Daarom vind ik het belangrijk dat de resultaten ook terug naar het publiek worden gecommuniceerd.” motiveert Ellen Roels haar deelname aan de Cup. “Ik hoop door wetenschapscommunicatie en workshops kinderen te inspireren om wetenschapper te worden."

Annelies Augustyns (Letterkundige)

© Kevin Faingnaert
© Kevin Faingnaert

Annelies Augustyns (1992°) behaalde in 2021 haar doctoraat met onderzoek over hoe het dagelijkse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog onder het nationaal-socialisme veranderde en tekstueel wordt weergegeven in Joodse dagboeken uit de stad Breslau.

"De persoonlijke verhalen in de dagboeken zorgen ervoor dat een breed publiek geïnteresseerd is.” duidt Annelies Augustyns haar deelname aan de PhD Cup. “Bovendien tonen de dagboeken dat er nog altijd kleine verzetsdaden mogelijk zijn, hoewel we dat niet met een totalitair regime associëren en dat is vernieuwend." 

Over de wedstrijd

Jaarlijks worden in Vlaanderen meer dan 2.000 doctoraten afgewerkt. Die studies vinden vlot hun weg naar wetenschappelijke publicaties, maar slechts een fractie bereikt het grote publiek. Via de Vlaamse PhD Cup wil SciMingo vzw daar verandering in brengen, door wetenschappers te stimuleren om met hun onderzoek naar buiten te treden.

De geselecteerde kandidaten staan er niet alleen voor. Via een vierdaagse mediatraining leren ze om hun onderzoek op een doeltreffende manier te pitchen bij een breed publiek. Op donderdag 19 oktober betreden acht overgebleven finalisten het podium van het Vaudeville Theater in Brussel. Onder het toeziend ogen van een jury strijden ze voor de hoofdprijs: een voucher voor de Vlerick Business School ter waarde van 5.000 euro, een uitnodiging om een videocollege op te nemen voor de Universiteit van Vlaanderen en de kans op een boekpublicatie bij Academia Press.

Meer info

Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck TIJDELIJK AFWEZIG - Woordvoerder en algemeen perscontact
CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel