Dit was de Academische Opening 2023-2024

Hier vind je de openingsrede van VUB-rector Jan Danckaert, het VUB-persbericht, foto's van het event en informatie over EUTOPIA.

Story image

VUB maakt internationale uitwisseling tussen 10 landen toegankelijk voor meer studenten

Universitaire alliantie bindt strijd aan tegen polarisatie en onverdraagzaamheid

Vrijdag 29 september 2023 - De Vrije Universiteit Brussel (VUB) opende vandaag het academiejaar op een symbolische plek, het Europees Parlement in Brussel. Ze deed dat in aanwezigheid van negen andere gelijkgestemde Europese universiteiten waarmee ze de EUTOPIA-alliantie vormt. Dat samenwerkingsmodel bouwt aan connected communities of thematische netwerken waar studenten, docenten en onderzoekers kennis opbouwen over hedendaagse maatschappelijke uitdagingen. In EUTOPIA neemt de Brusselse universiteit de leiding in de ontwikkeling van het academisch model dat een belangrijk wapen kan zijn in de strijd tegen de polarisatie die we dagelijks ervaren.

Lees het volledige persbericht >


"Europa, EUTOPIA and the need for a new Renaissance"

Klimaatsveranderingen, geopolitieke spanningen, digitalisering: we leven in een wereld in transitie. Om die maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden, heeft Europa nood aan een nieuwe Renaissance.

Een tijdperk waarin mensen zich laten leiden door nieuwsgierigheid, openheid en verbondenheid, met diversiteit als motor om individuele en maatschappelijke grenzen te overstijgen. Netwerken als EUTOPIA - waarbinnen universitaire gemeenschappen van campussen verspreid over heel Europa kennis en inzichten met elkaar opbouwen om oplossingen te vinden voor die hedendaagse maatschappelijke uitdagingen - dragen hiertoe bij.

Hoe dan precies? Dat lees je in de openingsrede van VUB-rector Jan Danckaert.

Openingsrede van VUB-rector Jan Danckaert (in het Engels) AcademicOpeningSpeech23-24.pdf - 196 KB

EUTOPIA

Tijdens de Academische Opening ondertekenden de rectoren van de 10 partneruniversiteiten van EUTOPIA een overeenkomst waardoor het samenwerkingsmodel een rechtsgeldige basis krijgt. Hiermee bekrachtigen ze hun ambitie om te bouwen aan de Europese universiteit van de toekomst.

Een woordje uitleg bij die alliantie....

  • Deelnemende universiteiten: Vrije Universiteit Brussel (Brussel), Babes Bolyai University (Roemenië), ​ Ca'Foscari Venice (Italië), ​ CY Cergy Paris Université (Frankrijk), ​ Technische Universität Dresden (Duitsland), University of Gothenburg (Zweden),  University of Ljubljana (Slovenië),  NOVA Lisboa (Portugal),  Universitat Pompeu Fabra Barcelona (Spanje) en University of Warwick (Verenigd Koninkrijk)
  • Hoe werken ze samen? Door connected communties te vormen rond onderwijs en onderzoek, stimuleren ze hun studenten, docenten en onderzoekers om samen te werken rond concrete projecten. Op die manier wakkeren ze ook het vrij onderzoek en kritisch denken aan.
  • Waarom? Het nieuwe samenwerkingsmodel heeft als meerwaarde dat een internationale ervaring nu voor veel meer leden van de universitaire gemeenschappen van de deelnemende universiteiten binnen handbereik ligt. Door studenten, docenten en onderzoekers samen kennis te laten opbouwen rond concrete projecten, worden ze geconfronteerd met de lokale kleur van elkaars standpunten en gestimuleerd om respectvol samen te werken. Daarnaast komen ze in contact met andere talen. En laat meertaligheid nu net een belangrijke troef zijn in de 21ste eeuw.

Wil je meer weten over EUTOPIA? ​ (videoboodschappen in Engels)

Videoboodschap 1: Wat is EUTOPIA?

Videoboodschap 2: Studenten over EUTOPIA

Videoboodschap 3: EUTOPIA in actie

Ga naar de EUTOPIA-website >


Foto's Academische Openingszitting ....

 

… en de ondertekening van de overeenkomst door EUTOPIA-partners

Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck Woordvoerder en algemeen perscontact
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel